Bartumeu declina liderar SDP a les generals i passa la batuta progressista a Josep Roig

La formació espera que el conseller comunal lauredià accepti la proposta i descarta del tot configurar territorials, justament, a Sant Julià, però també a la Massana i Canillo

El conseller general Víctor Naudi i el president progressista Jaume Bartumeu durant la seva compareixença.
El conseller general Víctor Naudi i el president progressista Jaume Bartumeu durant la seva compareixença.
Jaume Bartumeu no encapçalarà el Moviment progressista les properes eleccions generals. Tampoc no ho farà l’actual conseller general de Socialdemocràcia i Progrés (SDP), Víctor Naudi. La persona escollida per la formació per liderar-la en els comicis de la primavera del 2019 és l’actual conseller del comú de Sant Julià i exsecretari d’Estat d’Educació Josep Roig. L’oferiment ja se va fer aquest dilluns i SDP espera, optimista, una resposta per abans del dia 15 d’aquest mes. Els progressistes, tot i que mantenen que encara falta molt per a la cita amb les urnes, estan ja totalment immersos en la confecció del programa i l’estratègia electoral. I tenen clar que no faran territorial ni a Sant Julià ni a la Massana ni a Canillo.

Tant el president del partit com l’actual líder parlamentari han adduït motius de dedicació per no poder afrontar el lideratge progressista en les properes eleccions. Asseguren que el moment actual del país i la posició en què probablement quedarà SDP després dels comicis farà que els electes de la formació hagin de destinar una notable dedicació a l’activitat política que actualment ni Naudi ni Bartumeu no poden assegurar. Alhora, la formació vol evidenciar que no s’hi val tot per la cadira i que el progressista “no és el partit de Jaume Bartumeu”, en paraules del president mateix de la formació que, ha deixat clar, mantindrà una dedicació “a mitja jornada” per continuar presidint el partit si els companys li fan confiança i per fer suport a aquells que siguin candidats i, posteriorment, els electes.

La formació pretén defensar “la nostra proposta, que serà de construcció de país” i basada en “Andorra progressista, social i europea”

Bartumeu i Naudi han lloat les capacitats de Josep Roig, de qui han remarcat la seva experiència tant de govern com de control des de la minoria, i estan gairebé segurs que “acceptarà convençut” la proposta que se li ha fet arribar. No obstant, l’actual conseller lauredià necessita un temps per prendre la decisió. Avui mateix li ha comunicat al cònsol de Sant Julià la proposta que té sobre la taula i que molt probablement acceptarà. Roig ha estat la principal aportació d’SDP al projecte de Laurèdia en Comú. L’existència d’aquesta plataforma gestionant el comú de Sant Julià gairebé invalidava que SDP fes llista territorial en solitari per no fracturar res, en paraules de Bartumeu, que ha deixat clar que no hi haurà candidatures progressistes en solitari ni a Canillo ni a la Massana i, en canvi, es pot donar més per fet presència parroquial a Andorra la Vella i Escaldes alhora que es treballa per mirar de configurar llistes a Encamp i Ordino.

En una anàlisi més genèrica i global, Bartumeu ha explicat que la formació progressista sustentarà el seu missatge i plantejaments sobre tres potes: “una Andorra progressista, una Andorra social i una Andorra europea”. També ha destacat que la voluntat de la formació és “estendre ponts i no cavar trinxeres”. I amb aquest mateix missatge o concepció s’afrontaran les eventuals converses postelectorals en el cas que SDP pugui entrar en qualsevol possible aliança per formar govern, donant per fet que és impossible que els progressistes tinguin suficient força per governar en solitari. Bartumeu ha deixat clar que abans de res, “els ciutadans han de voler acabar amb una majoria absoluta absolutament tancada” protagonitzada durant dues legislatures per DA. “Trencada la majoria absoluta, volem ser a totes les propostes de diàleg, tots els ponts que vulguin redreçar el país”.

“El que volem és anar a defensar la nostra proposta, que serà de construcció de país”, ha deixat clar el president progressista, que treballaran per aglutinar tants ciutadans i ciutadanes que es considerin de centre-esquerra com sigui possible. I a partir d’aquí contribuir a la configuració d’un bon pacte amb la Unió Europea a o “redreçar” una situació econòmica que des de diversos aspectes (comerç, activitat financera i bancària…) “està en vies d’extinció”. SDP no renunciarà, ha assegurat, a promoure enteses que vagin “més enllà de les fronteres ideològiques tradicionals”.

Etiquetes

Comentaris

Trending