Liberals d’Andorra es planteja demanar la dimissió en ple del Govern, Jaume Bartumeu confirma que van existir les amenaces i coaccions al president de Banca Privada d’Andorra (BPA) Higini Cierco i afirma que va ser ell qui ho va comunicar al màxim responsable de l’executiu una vegada va esclatar la crisi via ‘Notice’ del FinCEN i fonts policials espanyoles que confirmen trobades amb l’exconseller delegat del banc Joan Pau Miquel. Són tres tres de les conseqüències derivades de la compareixença davant la instructora del ‘cas BPA’ dels accionistes majoritaris de l’entitat, els germans Higini i Ramon Cierco.
Les amenaces a dirigents de BPA per part de la policia espanyola denunciades per Higini Cierco en seu judicial per obtenir dades de destacats polítics catalans per anar contra el procés sobiranista han revolucionat el panorama especialment a Catalunya. Al Principat, el neguit va per dins tot i la reacció conjunta de l’executiva liberal i el grup parlamentari, l’única formació que per iniciativa pròpia s’ha posicionat sobre l’afer. Mentrestant, el procés judicial segueix, i la instructora, Canòlic Mingorance, té intenció de dur a terme noves diligències processals dilluns en el marc del que es coneix com la causa general del ‘cas BPA’ i que fonamentalment recull l’operativa d’evasió fiscal protagonitzada per l’empresari catalanovalencià Rafel Pallardó, client de diverses entitats del Principat. Mingorance podria comunicar el final de la instrucció i anunciar quins dels encausats processa i quins ‘allibera’.
En el marc de l’escalf mediàtic català, RAC1 ha entrevistat l’excoordinador legal de la família Cierco al Principat, l’advocat Jaume Bartumeu, que entre altres coses ha explicat que ell personalment i en representació dels seus clients va comunicar en dues ocasions -el març i l’abril del 2015- a Toni Martí i Jordi Cinca la situació viscuda i que creien que era l’origen de la intervenció de BPA. Bartumeu també explicat que no es creu que Martí i Mariano Rajoy, en la visita del gener del 2015 a Andorra, no parlessin del ‘cas Pujol’, quan estava de plena actualitat i efervescència. L’advocat ha assegurat que l’exposat per Higini Cierco “és cert” i ha justificat perquè al seu dia no es va denunciar la situació encara que ell no estava al càrrec de la defensa legal estrictament dels màxims accionistes de BPA.
Bartumeu ha assegurat que “"estem parlant d'operacions, per traduir del francès, de baixa policia, d'operacions contràries a tot l'estat de dret". Alhora, ha lamentat, per “inadmissible i preocupant”, que els màxims responsables del Govern no adoptessin cap mena de mesura ni facin cap actuació al seu entendre quan després de la publicació del ‘Notice’ del FinCEN el 10 de març del 2015 ell mateix exposés la situació viscuda per Higini Cierco i Joan Pau Miquel tant a Toni Martí com a Jordi Cinca. Segons Bartumeu, l’única preocupació dels dos dirigents va ser demanar si creia que el president espanyol, Mariano Rajoy, estava al cas de les maniobres policíaques.
L’advocat i president d’SDP ha recordat que va renunciar a la defensa dels germans Cierco per discrepàncies en la línia a seguir en la via penal, que al seu entendre condicionava tota la resta i, especialment, la demanda econòmica contra el Govern andorrà per responsabilitat administrativa. A RAC1, Bartumeu ha indicat que Mariano Rajoy i el ministre Montoro quan van visitar Andorra el gener del 2015 i es van reunir amb el cap de l’executiu andorrà i el ministre de Finances hi va haver una “confraternització" que “potser explica altres situacions; ells van negar haver parlat del ‘cas Pujol’, però jo no m'ho crec ".
Confirmacions i matisos policials
Relacionat amb les operacions de “baixa policia” en la terminologia usada per Bartumeu, el diari digital publico.es ofereix una informació elaborada per una periodista experta en el rerefons dels cossos de seguretat de l’Estat espanyol que ve a confirmar que hi va haver pressions i reunions amb el conseller delegat de BPA per part dels comandaments policials citats per Higini Cierco però també s’aporten alguns matisos que haurien ofert fonts policíaques, especialment vinculats amb el ‘tempo’ de tot plegat. publico.es confirma l’existència d’una trobada entre Higini Cierco i comandaments policials com el director adjunt operatiu de la policia nacional espanyola en el marc del banquet d’una boda. La trobada hauria estat casual.
Exactament, la informació manté que “fonts policials consultades per publico.es han confirmat aquesta trobada, en el qual estava present l'exdirector adjunt operatiu de la policia, Eugenio Pino, ‘a causa de que va ser alguna cosa fortuït’, en un casament de la família Fuster Fabra, ‘en la qual van coincidir Pino i Martín Blas a la mateixa taula que un dels germans Cierco. Tots dos comissaris li van preguntar per la família Pujol i altres famílies catalanes, però la resposta va ser que havien de parlar amb el director de l'entitat, Joan Pau Miquel’”. Segons aquest mitjà digital “va ser després, segons aquestes fonts, quan els Cierco van propiciar una trobada amb el director de BPA, Joan Pau Miquel, al qual el número dos de la policia va decidir enviar també a l'excomissari d'Afers Interns. Es van interessar per polítics catalans de l'àmbit sobiranista, com Jordi Pujol, Artur Mas, Xavier Trias ... però judicialment només es va acreditar el compte de la família de l'expresident de la Generalitat”.
La "molta preocupació" liberal per uns "fets de molta gravetat"Liberals d’Andorra veu “amb molta preocupació” tot el referent a l’extorsió de la policia espanyola denunciada per un dels accionistes majoritaris de BPA, Higini Cierco, i no descarta demanar, quan es reprengui el curs polític al setembre i el propi Cierco comparegui davant la comissió parlamentària que investiga el ‘cas BPA’ i analitza mecanismes per garantir l’estabilitat del sector financer, “la dimissió immediata del cap de Govern i del Govern en ple atesa la gravetat dels fets”. En un comunicat, l’executiva de la formació, presidida per Jordi Gallardo, i el grup parlamentari que encapçala Josep Pintat, diuen veure “amb molta preocupació les notícies aparegudes en el marc del Cas BPA, tant a la premsa nacional com en especial als mitjans de comunicació més importants de l'Estat espanyol, sobre les extorsions de la policia nacional espanyola envers súbdits andorrans, tal com se’n deriva de les declaracions realitzades pel senyor Higini Cierco (un dels amenaçats i extorsionats), en seu de la justícia Andorrana i davant de la Batllia d’Andorra”. Liberals es fan un seguit de preguntes. “Si com es desprèn de les declaracions d'Higini Cierco, el Govern d’Andorra i el seu cap de Govern van ser informats i eren coneixedors d’aquests greus fets… van fer o han fet, ja sigui Govern o el cap de Govern algun moviment, gestió o acció per protegir els súbdits andorrans objecte de dites amenaces i extorsions i, al mateix temps, per defensar la sobirania territorial i institucional del Principat d’Andorra?” La segona qüestió que es formulen és si “en cas que el Govern d’Andorra i el seu cap de Govern haguessin fet algun moviment, gestió o acció per protegir els súbdits andorrans objecte de dites amenaces i extorsions, i en defensa de la sobirania territorial i institucional del Principat d’Andorra… Per què no ho han explicat mai, ni en seu parlamentària ni davant l’opinió pública?” Més enllà d’això, el grup liberal “es remet a la compareixença el proper setembre en seu parlamentària dels senyors Cierco davant la comissió especial de seguiment del ‘cas BPA’ per tal de preguntar directament sobre aquestes acusacions, que en cas de confirmar-se (especialment en la part que correspon al coneixement que de les extorsions tenia el Govern i el cap de Govern) provocarien que Liberals d'Andorra demanés la dimissió immediata del cap de Govern i del Govern en ple atesa la gravetat dels fets”. |
Comentaris