Baró i Mortés escenifiquen el ‘no-trencament’ de Vallnord amb un únic forfet que els uneix

El tiquet de temporada conjunt passarà a dir-se ‘de les Valls del Nord’ i EMAP i Secnoa es donen tres anys per decidir què en fan de la societat i la marca conjuntes

David Baró i Josep Àngel Mortés just abans d'iniciar la compareixença a la seu de Vallnord.
David Baró i Josep Àngel Mortés just abans d'iniciar la compareixença a la seu de Vallnord.
Vallnord es manté. Més en l’imaginari col·lectiu que en la realitat. Els cònsols de la Massana, David Baró, i Ordino, Josep Àngel Mortés, representants alhora de les societats EMAP i Secnoa, han escenificat aquest dimarts un acord que més que de continuïtat és de ‘no-trencament’. Les dues societats només mantindran en conjunt un forfet, el de temporada, que ni tan sols es dirà Vallnord. Es passarà a dir ‘de les Valls del Nord’. Això sí, la marca conjunta la podrà usar Pal-Arinsal durant tres anys, els tres anys que es donen de marge per valorar la societat i la marca i tornar a plantejar què se’n fa de Vallnord. De moment, guanyar temps al temps i llançar una mena de missatge d’optimisme als mercats.

Mortés ha evitat reconèixer que Arcalís no pensa fer cap més ús de la marca Vallnord (“difícilment la utilitzarem”, això sí que ho ha dit). Però durant la compareixença conjunta a les instal·lacions administratives de la societat conjunta, sí que ha admès en més d’una ocasió que fent part de Grandvalira “és difícil”, “és complicat”, continuar sota el paraigua de Vallnord, “conviure.hi”. Més encara, quan el cònsol d’Ordino s’ha referit al nou forfet de temporada en alguna ocasió ha acabat afirmant que serà “la única cosa que ens unirà”. I això serà així mentre EMAP i Secnoa continuïn com estan ara. Si mai la primera es privatitza o a la segona no li va bé amb Saetde i Grandvalira, serà una altra qüestió. Però no es preveu.

Durant el termini de l’acord s’haurà de fer una valoració de la societat i de la marca per si mai arriba la dissolució formal o algú es vol apropiar de la denominació comercial

Baró i Mortés han mostrat en tot moment un clima de cordialitat que han assegurat que era sincer i han explicat que l’acord ha estat “relativament ràpid” perquè, segons el cònsol massanenc, cadascuna de les dues parts ha entès la necessitat de l’altra i, per tant “no afecta” en les relacions institucionals. El mandatari de la Massana també ha afirmat que els tres anys que es donen de marge les dues societats és un termini “confortable” per a la presa de noves decisions. Sobretot en el seu cas, que es troba que a partir del gener, sí o sí, hi haurà un canvi de cònsol. De fet, encara que no ho han reconegut cap dels dos, la proximitat de les eleccions comunals ha estat un tema clau per salvar la marca. A ningú no agrada acudir a uns comicis trencant ni que sigui la societat i la denominació que et fa visible al món en un sector, el de la neu, estratègic per al país i motor econòmic de la parròquia i el Principat.

Aquests tres anys establerts en l’acord permetran tant a Pal-Arinsal com a Arcalís fer ús de la marca. I faran possible, almenys, no haver d’abaixar la persiana d’un dia per l’altre. La societat també es manté. EMAP i Secnoa, en el marc del pacte, s’obliguen a encarregar una valoració de la societat i la marca per tal que, d’aquí tres anys, si finalment es decideix dissoldre la societat i mantenir la marca o el que sigui, qui se’n vulgui fer càrrec sàpiga què ha d’abonar a l’altre. La continuïtat de societat i marca evita que la Massana, que és qui més interès té en la denominació, almenys sobre el paper, no hagi d’abonar res a Ordino.

Baró reconeix que Pal-Arinsal continuarà usant la marca mentre que Martés reconeix que a Arcalís “difícilment s’utilitzarà”

Tots dos cònsols s’han mostrat satisfets per l’entesa assolida i han explicat que igual com hi ha la deixalleria de les Valls del Nord o l’esbart de les Valls del Nord, ara també hi haurà el forfet de les Valls del Nord, que permetrà esquiar tant a Arcalís com a Pal-Arinsal. La darrera temporada l’han adquirit, en xifres rodones, unes 5.000 persones, en bona part del país però, també, de l’estranger. Aquest forfet, sota la nova denominació, es mantindrà i es començarà a comercialitzar a partir de l’1 de juliol. Té una diferència considerable en relació a altres anys: hi haurà un preu per a residents i un preu per a forasters. I residents són els que resideixen en qualsevol de les set parròquies del país, i no només a la Massana o a Ordino com fins ara. Encara no s’ha publicat formalment el preu de l’esmentat tiquet de temporada per a la gent del país, però voltarà els 200 euros.

Comentaris (2)

Trending