Aprovació de la reforma de la CASS entre retrets del PS per una "retallada de drets"

La nova llei de modificació de la seguretat social penalitzarà es usuaris que acudeixin a l'especialista sense passar pels metges referents

Comentaris

La consellera del PS, Rosa Gili
La consellera del PS, Rosa Gili
En la sessió d'aquest dijous del Consell General ha quedat aprovada la llei de modificació de la seguretat social amb 21 vots a favor de Demòcrates per Andorra (DA), els consellers d'Unió Laurediana (UL) Independents de la Massana i la consellera independent, Sílvia Bonet. L'oposició, els liberals i els socialdemòcrates, s'han abstingut de la votació. També hi hagut un intens debat social entre la consellera Rosa Gili i el cap de Govern, Toni Martí,  respecte a les persones més necessitades i a les retallades del Govern en els dos mandats. 

Com es desprèn del text aprovat, quan el pacient vagi primer al metge de capçalera o al pediatre perquè aquest el derivi, si cal, a un especialista gaudiran del 75% cobertura de la CASS. A més, s’implementarà el tercer pagador, per la qual cosa la persona només haurà de satisfer directament el 25% de l’import i no la totalitat com passava fins ara. Però la reforma de la CASS penalitzarà els usuaris que acudeixin a l'especialista sense passar prèviament pel metge referent. Així doncs, en aquestes situacions la CASS només reemborsarà el 33% de la visita i el 60% dels actes derivats. I si és el cas que s’opta per un especialista no convencionat, la cobertura serà només del 20%. Fins ara era del 33%. Els defensors de la llei mantenen que significa tot això un pas endavant per fer efectiva la reforma sanitària, així com que és una modificació més eficient i sostenible del sistema sanitari.

 

Els liberals i el PS s'abstenen de la votació de la llei perquè els genera dubtes sobre el finançament i la gestió, respectivament

L'oposició però no ho percep així ni ho veu clar, i per això s'ha abstingut de la votació. Tant és així que la consellera liberal Judith Pallarés, considera que la reforma està incompleta i que en aquesta no es calcula l'impacte econòmic per saber quina és la quantitat que costen aquests canvis, tenint en compte que parlem d'un àmbit "tan delicat" com és la salut. El Partit Socialdemòcrata (PS) ha presentat dues esmenes a la llei que no han prosperat. La consellera Rosa Gili creu que hi ha molts qüestions interpretatitives de la llei. "Tenim molts dubtes en relació a la seva implementació, que s'ha de fer a través de reglaments. Tenim massa exemples de males implementacions de textos legislatius", ha exposat.

En aquest sentit, ha dubtat de l'eficiència del sistema en l'assistència a l'estranger perquè vol que quedi garantit el reemborsament de les prestacions de les persones ateses en situació d'urgència a l'estranger, així com també ho ha fet de l'ús del volant de desplaçament. Precisament, el ministre de Salut, Carles Álvarez, ha exposat que aquest és molt important perquè els centres amb convenció puguin reconèixer els usuaris de la CASS aquests han de dur el volant a sobre i que els canvis a la llei contemplen les casuístiques que hi pot haver, per exemple quan hi ha una urgència mèdica a l'estranger.

"Està dient que els ciutadans que van al mercat de la Seu els dissabtes, han de demanar el volant de desplaçament?", ha preguntat Gili manifestant que la gent té altres "coses al cap" que anar a demanar aquest volant. Una qüestió que ha estat resposta pel titular de Salut reivindicant que "segurament el volant desapareixerà perquè tot serà telemàtic".

Un altre aspecte també molt polèmic ha estat perquè el percentatge de reemborsament de les tarifes d'accés als fisioterapeutes passarà del 25% al 35%. En aquest sentit, Gili ha considerat que "s'estan retallant els drets" i que la "fisioteràpia és essencial" i ha afegit que "no acceptem que algú hi hagi de renunciar-hi per un tema econòmic". Mentre que el ministre de Salut considera que el percentatge és el mateix que s'estava utilitzant fins ara i que a més, s’intentarà passar-ho pel tercer pagador. De manera, que Álvarez ha defensat que només es plasma a la llei, i que a més s'ha buscat el país francès com a referent en aquest cas.

Intens debat social

En el context de les retallades dels drets la consellera Rosa Gili ha exposat una temàtica més social i que "hi ha molta gent que necessita ajuda perquè no pot pagar el lloguer". "Aquesta gent existeix perquè portem dos mandats i han retallat pensions, sous i no s'han cuidat de l'habitatge", ha manifestat Gili apel·lant directament al Govern. "La societat andorrana bull perquè ho passa malament i el Govern hi té una responsabilitat molt gran". "Obrin els ulls", ha afegit. 

Un debat en el qual hi ha entrat el Cap de Govern, Toni Martí, qui no ha dubtat en titllar a Gili "de posar molta cara" quan "l'Estat andorrà té moltes més ajudes per la gent que ho passa fatal que quan vostès governaven", en referència al PS, i que Andorra ara és un "Estat solidari". Martí també ha negat haver rebaixat els sous. Mentre Gili li ha recordat que "ha baixat els sous dels funcionaris" i que el malestar al carrer dóna per entès que el Govern no ha millorar les condicions de la ciutadania.



La moció socialdemòcrata per a fer un estudi específic sobre la situació de l'habitatge no prospera

Els demòcrates s'han mostrat contraris a la moció, mentre que SDP-Progressistes s'hi han abstingut. DA ha defensat la feina de la Comissió Nacional de l'Habitatge i el conseller general, Carles Jornada, ha insistit que la feina s'està fent. Mentre que entre l'oposició les critiques no han faltat perquè consideren que el treball que es fa en aquesta comissió és insuficient. El socialdemòcrata, Pere López, ha manifestat a Jornada que el seu partit ha quedat "retratat" perquè han "donat l'esquena" al tema de l'habitatge i han rebutjat la moció per fer un estudi detallat sobre aquest. López considera que aquest és un tema "molt sensible" i que "això se'ls hi tirarà en cara". 



 

 

 

Comentaris (1)

Trending