Apapma considera que caldria ajornar la nova línia elèctrica entre FEDA i Grau Roig

L’entitat ecologista lamenta no tenir informació del projecte i de si seria viable soterrar una xarxa que es farà amb pilones i, per tant, amb un fort impacte visual i mediambiental

Plànol amb la ubicació prevista de les pilones al seu pas per Encamp.
Plànol amb la ubicació prevista de les pilones al seu pas per Encamp.

L’Associació per a la Protecció dels Animals, les Plantes i el Medi Ambient (Apapma) considera que, en la situació actual, FEDA hauria de plantejar-se ajornar durant un temps el projecte de línia elèctrica que vol tirar endavant a la zona de la Solana a Encamp. Des de l’entitat ecologista lamenten, a més, la poca informació, per no dir cap, que tenen sobre la infraestructura, malgrat el fort impacte que pugui tenir en l’entorn natural.

El comú d’Encamp va aprovar la setmana passada la llicència demanada per la companyia energètica per construir la nova xarxa. Ho va fer no sense polèmica, ja que des dels consellers del Partit Socialdemòcrata, es va lamentar l’impacte visual que la nova línia tindrà a l’espai per on transcorrerà. I és que la infraestructura suposarà la col·locació de nombroses pilones des de l’estació de FEDA passant per tota la muntanya del cantó túnel de les Dues Valires així com la Solana de la població. Ja llavors, es va lamentar que no s’hagi aportat prou informació que els permeti comprovar si la millor opció és una línia a plena vista, en lloc d’intentar el soterrament que, per exemple, existeix a altres punts del país.

Una sensació similar es té des d’Apapma, com apunta el seu president, Carles Iriarte. En primer lloc, lamenta la falta d’informació que tenen sobre el projecte, situació, de fet, habitual en aquestes situacions. “No ens han contactat. Mai ens informen”, denuncia el màxim responsable de l’entitat. I tot això, reclama que “caldria veure quines alternatives hi ha i quines mesures correctores s’han previst”.

Els consellers comunals del PS van lamentar que no s'hagi donat prou informació per valorar si és viable el soterrament

El que té clar és que “l’ideal seria soterrar-la perquè l’impacte visual i sobre la fauna, sobretot pel que fa a les aus, seria menor”. També admet que aquesta decisió suposaria un cost superior i, per tant, caldria veure quin seria.

Des d’Apapma, però, també es fa una segona reflexió: caldria valorar un ajornament de la construcció. Iriarte admet que el projecte ha de servir per “incrementar l’energia que ve de França” però posa sobre la taula diversos factors que, al seu entendre, s’han de tenir en compte, com ara la crisi que provocarà el coronavirus o la necessitat de variar hàbits de consum i de reduir l’ús d’energia. “Amb la situació actual, seria bo plantejar un endarreriment. Esperar i veure si hi ha altres alternatives”, comenta.

 La línia en qüestió ha d’enllaçar l’estació de FEDA a Encamp amb la de Grau Roig, passant per la de Ransol. L’objectiu, com explica la companyia al seu pressupost, és “incrementar la capacitat de transport” i “reemplaçar l’actual línia de 110 kV (que es troba al límit de la seva capacitat) i millorar l’explotació de la xarxa de transport”. Tindria fins a 17,5 quilòmetres de llargada i doble circuit 110 kv. El cost estimat és de 15,7 milions d’euros, quantitat que inclou també el desmantellament de la xarxa existent. La previsió per enguany era invertir 6,6 milions.

Comentaris (3)

Trending