Espanya veu factible que la UE accepti un sistema similar a les actuals quotes d'immigració per a Andorra

L’ambaixador espanyol considera que el precedent de Liechtenstein és interessant i que la solució podria passar per una “evolució” del model actual que acontentés totes dues parts

L'ambaixador espanyol, Àngel Ros.
L'ambaixador espanyol, Àngel Ros.

L’actual sistema de quotes d’immigració és una de les línies vermelles claus per al Govern en la negociació amb la Unió Europea (UE) per l’acord d’associació i un dels punts on s’espera un treball més complicat. Sobre aquest tema, l’ambaixador espanyol, Àngel Ros, ha volgut mostrar-se esperançat amb el fet que es pugui trobar una solució que satisfaci tant Andorra com a l’organisme comunitari. Aquest, al seu entendre, passaria per una “fórmula similar” però “evolucionada” a l’estil de la que ja s’aplica a Liechtenstein. El diplomàtic també es mostra convençut que l’acord final, encara que no necessàriament hagi d’incloure l’establiment d’un subsidi d’atur a l’estil dels països veïns, sí que pot suposar importants millores en matèria de drets socials.

Ros és conscient que abordar la llibertat de circulació de persones és sensible per al Principat perquè comporta “implicacions des del punt de vista de moviments migratoris” però confia que “el tema pot quedar ben resolt tenint en compte la singularitat d’Andorra”. Així, avisa en primer lloc que “ens equivocaríem si penséssim que l’associació és un perill perquè pugui venir molts immigrants”, ja que el país “té la dimensió que té i els fluxos tindran una proporcionalitat”. En segon lloc, recorda el precedent ja existent amb Liechtenstein, que descriu com a “interessant” perquè “s’han respectat formes per adaptar la lliure circulació a un petit país".

Al seu entendre, “algun sistema semblant a quotes s’hauria de poder fer” tot recordant l’exemple del petit Estat centreeuropeu i una altra singularitat d’Andorra: “la integració de la població és superior a la d’altres Estats”, ja que “qui ve a treballar, hi viu” quan en canvi, “a altres llocs tots són fronterers”. Ros entén que “un sistema en aquesta línia” pot ser una bona solució. “Segur que hi haurà alguna modificació o evolució però en la línia com estan ara les coses, en el concepte de limitar quotes perquè és obvi, el país té la dimensió que té”, argumenta.

Per a l’ambaixador espanyol, que remarca la feina que des d’Espanya es fa per ajudar en la negociació, l’acord d’associació també pot suposar “millores des del punt de vista social i laboral”, tot i que sense que això suposi “demanar a Andorra les cobertures de grans Estats com Alemanya, Espanya o França”. Sobre la possibilitat que s’exigeixi un subsidi pròpiament d’atur, Ros, tot advertint que encara “no està negociat”, cal tenir present que al Principat ja hi ha “una cobertura, no de tipus contributiu” que s’aplica “quan es dona una situació de pocs recursos”. El diplomàtic avança que “aquí està la negociació: veure si el model que accepta Europa pot ser una ampliació de l’actual sistema més de caràcter assistencial”. Una sortida, al seu entendre, passaria per “plantejar ampliacions de l’actual model”.

Comentaris (4)

Trending