Andorra passa a formar part de la direcció europea d'Interpol

Comentaris

Andorra passa a formar part de la direcció europea d\'Interpol
Andorra passa a formar part de la direcció europea d\'Interpol

Andorra tindrà representació en la direcció europea -el comitè europeu- d’Interpol. Tres països van concórrer als comicis per cobrir dues places (calia cobrir les vacants deixades pels representants d’Hongria i Estònia). El cap del grup de cooperació internacional de la policia andorrana, el sots-oficial Robert Guirao, va ser escollit per unanimitat membre de l’esmentat comitè. El comitè europeu d'Interpol és l'òrgan executiu regional de l’organització i està integrat per vuit membres, representants de les oficines centrals nacionals d'Interpol . Els membres d’aquest organisme executiu són elegits per un període de quatre anys i es reuneixen tres vegades l'any. 

Guirao va fer un discurs en tres llengües diferents, a banda de fer algunes referències també amb l’idioma oficial, el català, i va exposar d’una forma abastament emotiva tant el servei que ha de dur a terme una policia moderna com, especialment, l’Interpol. En una segona volta de les votacions va ser triada la candidata txeca, la coronel Sárka Havránková. Fora va quedar el representant del Regne Unit. Formar part de la direcció executiva regional permet poder fer el salt al comitè executiu mundial, que és d’on en surt el secretari general de l’organització. L’elecció es va fer durant la 44a Conferència Regional Europea celebrada recentment a Praga. 

L'Organització Internacional de Policia Criminal (Interpol) és l’organització més gran internacional de Policia amb 190 països membres i Andorra és estat membre des de l'any 1987.

Interpol convoca conferències regionals regulars a Europa, Àfrica, Amèrica i Àsia, que reuneix a la policia de cada regió del món per compartir experiències i discutir maneres d'abordar els problemes de seguretat comuna.

El comitè del qual formarà part Guirao fa recomanacions a la Conferència Regional Europea, que és el màxim òrgan de govern de la Interpol a la regió d'Europa, i la seva tasca és també facilitar l’intercanvi d’opinions, l’avaluació i la consulta sobre les estratègies i polítiques, que sorgeixen de la cooperació en la lluita contra la delinqüència al regió europea.La Conferència Regional Europea se celebra anualment per tal d'avaluar l'estat de la cooperació policial i la lluita contra la delinqüència transnacional reunint els caps de policia i els caps de cooperació policial a la regió per discutir dels problemes específics relacionats amb el crim.

Així del 18 al 20 de maig 2016 es va celebrar a Praga, República Txeca, la 44a Conferència Regional Europea de Interpol  amb un total de 168 participants procedents de 56 països i 20 organitzacions internacionals. En aquesta conferència es van adoptar una sèrie de mesures per augmentar l'intercanvi mundial d'informació policial sobre els combatents terroristes estrangers, ampliar l'ús de les capacitats policials d'Interpol als punts fronterers crítics en la regió i desenvolupar esforços per combatre el tràfic de drogues i les xarxes delictives implicades. Es va parlar també de la naturalesa canviant de la delinqüència informàtica, i l'estratègia d'INTERPOL per donar suport als països membres en la lluita a través d'activitats de formació especialitzada.

A més aquesta reunió anual d'Interpol ha permès enfortir les estratègies regionals per determinar com la cooperació policial europea pot superar els problemes en la seguretat fronterera, la cibercriminalitat, i en el terrorisme, en particular arran dels atacs terroristes en diverses capitals europees durant els últims mesos, i en la sortida a l'actual crisi europea de migració.

La cooperació policial internacional sempre ha estat clau per a la seguretat nacional del Principat d'Andorra, i des de la creació de l’oficina central nacional d'Interpol Andorra el 1987 el seu treball rigorós dins del cos de la Policia d'Andorra ha jugat un paper cabdal en la cooperació internacional amb totes les Policies del món. Després de casi 30 anys de l’adhesió del Principat d’Andorra a Interpol, és la primera vegada que Andorra forma part del Comitè Europeu i aquesta participació permetrà sens dubte donar més visibilitat al Principat d’Andorra en aquest organisme.

Comentaris

Trending