Andorra insisteix en la visita de Macron, França demana que es tinguin en compte les seves empreses

Martí aprofita la vinguda del secretari d’Estat francès de Transició ecològica i solidària per tornar a  tractar la necessitat del desplaçament al país del Copríncep

Comentaris

El secretari d’Estat francès de Transició ecològica i solidària, Sébastien Lecornu, és rebut pel cap de Govern, Toni Martí.
El secretari d’Estat francès de Transició ecològica i solidària, Sébastien Lecornu, és rebut pel cap de Govern, Toni Martí.
El cap de Govern, Toni Martí, insisteix davant les autoritats franceses en la ‘necessitat’ que el Copríncep Emmanuel Macron visiti Andorra. Ho ha fet aquest dissabte davant el secretari d’Estat francès de Transició ecològica i solidària, Sébastien Lecornu, que n’ha pres nota sense que en cap moment s’hagi parlat de dates. Lecornu, que ha deixat clar que qüestions relacionades amb el canvi climàtic faran part de l’agenda de Macron el dia que vingui al Principat, ha reclamat que es tinguin més en compte les empreses franceses. I no pas per a suport institucional gratuït.

Lecornu ha fet aquest dissabte una visita oficial al país i juntament amb la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, han signat una declaració d’intencions per enfortir la cooperació entre ambdós països en matèria de canvi climàtic. La declaració d’intencions també preveu la creació d’una comissió de seguiment que s’encarregarà de preparar el full de ruta i vetllar perquè es respectin els objectius definits. Calvó i Lecornu han assegurat que aquesta comissió permetrà identificar projectes concrets en un termini de sis mesos. Els dos dirigents polítics han posat de relleu les bones relacions entre ambdós països i la col·laboració que ja s’ha iniciat en matèria de canvi climàtic. 

Lecornu i la ministra de Medi Ambient, Sílvia Calvó, han signat una declaració d’intencions per enfortir la cooperació entre ambdós països en matèria de canvi climàtic

El secretari d’Estat francès ha estat rebut pel cap de Govern. Martí ha recordat que França és un referent en la lluita contra el canvi climàtic i per això ha celebrat que Andorra es pugui beneficiar de la seva experiència en aquesta matèria. I tal com ha indicat el Govern mateix, durant la reunió s’ha tractat sobre la possible visita del Copríncep francès. Res no n’ha transcendit més enllà del reconeixement de Lecornu que la seva estada al país també havia de servir per preparar el futur desplaçament de Macron. En aquest sentit ha avançat que durant la visita del president francès i cap d’Estat andorrà, la lluita contra el canvi climàtic també serà un dels temes principals dels quals es parlarà.

Inicialment s’havia valorat la possibilitat que Macron visités Andorra aquest juliol o, després, la propera tardor. Però ara per ara sembla que ni una cosa ni l’altra, tal i com ja hauria deixat clar el representant del Copríncep, Patrick Strzoda, en la darrera visita que diversos dirigents andorrans van fer a París per celebrar els 25 anys de relacions diplomàtiques. Fonts presencials van arribar a dir que el síndic general, Vicenç Mateu, hauria poc menys que pidolat a Strzoda una visita del Copríncep. I és que el Govern i els principals dirigents demòcrates intenten de totes totes que Macron visiti el Principat abans del final de la legislatura per tal de vendre el fet com un aval a les seves polítiques. I el dirigent francès, precisament, el que no vol és ficar-se en afers interns. Ser ninot electoral.

Reunió de treball presidida per Calvó i Lecornu. | SFGA

 

Però els dirigents demòcrates posen la falca de la visita de Macron sempre que poden. Mentrestant, Lecornu ha remarcat la potència de les empreses franceses. El secretari d’Estat es referia explícitament a les empreses de l’àmbit tecnològic ambiental. Però la referència podia anar més enllà. França fa molt temps que té la mosca rere l’orella atès el desequilibri que hi ha entre el pes que Andorra dóna als vincles amb Espanya i amb França. En canvi, però, en moments puntuals clau, mira a l’Elisi per demanar-hi suport. 

L’alt càrrec del govern francès recorda que la participació d’empreses gales en qualsevol projecte és garantia d’èxit i ofereix la col·laboració en tecnologia mediambiental 

“Treballar amb empreses franceses és una garantia perquè tot funcioni bé”, ha arribat a afirmar Lecornu. El secretari d’Estat ha remarcat els grans coneixements de les empreses franceses en l’àmbit de la transició energètica i ha assegurat que estan al servei d’Andorra per ajudar en aquest procés. Així mateix, ha assenyalat que les empreses franceses poden aportar dues qualitats: les tecnologies més avançades i alhora la capacitat de fer inversions. 

La ministra Calvó ha explicat que Andorra ja es beneficia de l’experiència francesa en matèria d’energia, i que l’enfortiment de les relacions en aquest àmbit permetrà desenvolupar projectes molt importants per a Andorra. La titular de Medi Ambient ha assenyalat que el Pla sectorial d’infraestructures energètiques que va aprovar el Govern contempla les grans infraestructures, i en aquest àmbit es podrà comptar amb l’experiència de grans empreses franceses, i també ha indicat que es preveu el desenvolupament de l’energia solar al sector privat amb instal·lacions més petites i que en aquest camp també es podrà reforçar el suport del país veí. 

Calvó i Lecornu han subratllat la importància de fer accions decidides per assolir els compromisos contrets en matèria de canvi climàtic. La ministra ha explicat que Andorra té el compromís de reduir les emissions anuals de gasos d’efecte hivernacle en un 37% al 2030. A més, preveu augmentar la producció elèctrica nacional com a mínim fins al 33% de la demanda a l’any 2030, i com a mínim fins al 50% a l’any 2050, i l’objectiu és assegurar que el 75% de la producció nacional sigui de fonts d’origen renovable.

Etiquetes

Comentaris

Trending