Andorra espera que la UE avali la proposta de base sobre el tabac, que garanteix un règim particular

Comentaris

Andorra espera que la UE avali la proposta de base sobre el tabac, que garanteix un règim particular
Andorra espera que la UE avali la proposta de base sobre el tabac, que garanteix un règim particular

El Govern espera que la Unió Europea (UE) avali la proposta de base sobre el tabac que l’executiu ha presentat a Brussel·les de comú acord amb l’associació de fabricants i productors. El mes de maig es presenta clau per al principal punt calent en la negociació entre Andorra i la UE en matèria de mercaderies dins l’acord d’associació. Durant la propera ronda de negociacions que s’ha de celebrar d’aquí un mes llarg, s’hauria d’avançar en el perfeccionament de la situació en què quedarà el tabac. La proposta andorrana comportaria mantenir un règim de particularitats que garanteixi la viabilitat del sector. D’aquesta manera es podria garantir la continuïtat de l’activitat industrial i agrícola basades en aquesta plantació.

El capítol 24 és un veritable maldecap. Ho és per Andorra però també per a Brussel·les. I s’haurà de veure com avançarà el perfeccionament de l’esborrany presentat a la UE. El futur d’altres capítols inclosos en la secció de productes agrícoles de la unió duanera està molt més clar, tal i com s’ha explicat durant la reunió de seguiment de les negociacions que s’ha dut a terme aquest dilluns amb participació d’agents polítics, econòmics i sindicals. Setze dels primers 23 capítols s’obriran a Europa sense embuts. Entraran de ple, doncs, a la unió duanera. Sobre els set restants es mostren certes reserves per com de poc desenvolupades estan les matèries al Principat. Són productes dels quals Andorra en produeix molt poc, com ara carn, confitures o mel. La introducció d’aquests productes a la unió haurà de ser gradual, amb limitacions, amb certes condicions.

La reunió ha estat presidida pel cap de Govern, Toni Martí, i han estat presents els ministres d’Afers Exteriors, Gilbert Saboya, i la titular d’Agricultura, Sostenibilitat i Medi Ambient, Sílvia Calvó. També hi han pres part representants de DA, com Miquel Aleix, o del PS, com el seu líder parlamentari, Pere López, i responsables de diferents sindicats i patronals. Tots plegats han fet una valoració força positiva de la trobada. Saboya ha afirmat que “ara que hem entrat a negociar temes sectorials és clar que la participació ha estat molt més activa, perquè molts sectors ja coneixen els continguts que anem a negociar a Brussel·les, on la setmana passada es van presentar les primeres conclusions de les anàlisis de la Unió Duanera”. De la seva banda, per exemple Pere López, ha destacat el bon clima de treball entre totes les parts intervinents en la reunió, “i això vol dir que cada vegada hi ha més informació compartida”.

Amb informació i fotografia de l'agència ANA

Comentaris

Trending