Andorra és un dels països d’Europa amb un percentatge més alt de presos preventius

El Consell d’Europa situa el Principat entre els Estats que més abusen d’aquesta situació, amb una taxa del 57,1% del total de reclusos el gener del 2019

-
-

Andorra és un dels països europeus amb un índex més elevat de presos preventius. És a dir, aquells que no tenen encara una sentència ferma. Així queda reflectit en l’informe anual que ha elaborat el Consell d’Europa, agafant les dades de gener de 2019 de tots els Estats membres. Llavors, el 57,1% dels interns del centre penitenciari de la Comella es trobaven en aquesta situació, una taxa molt per sobre de la mitjana de totes les jurisdiccions, que era del 21,9%.

Una de les crítiques que, des de fa temps, es fa a la justícia andorrana és l’abús de la presó preventiva. S’entén que hi ha casos on es deixa tancat el processat per garantir que es presenta al judici, sense tenir en compte alternatives que vulneren menys els drets fonamentals, com ara el de la llibertat. Les noves dades del Consell d’Europa poden alimentar la polèmica i, especialment, donar més arguments als crítics.

L’informe, fet públic aquest dimarts, fa una fotografia dels sistemes penitenciaris dels Estats Membres de l’organisme. Ho fa agafant dades d’una data concreta: 31 de gener del 2019. I amb aquestes calcula una mitjana i va situant els països. En el cas d’Andorra, tenia 56 persones a la Comella, de les quals 32 encara estaven pendents d’una sentència ferma. De fet, 21 ni tan sols havien estat encara jutjades. 11 més sí que havien estat condemnats però havien presentat recurs o encara disposaven de dies per fer-ho. Per tant, suposaven el 57,1% de la població reclusa.

L'informe analitza les dades de tots els sistemes penitenciaris dels Estats membres a 31 de gener del 2019

Comparant aquesta dada amb la resta d’Estats, es veu com Andorra està molt per sobre de la mitjana. El Consell d’Europa la situa en el 21,9%. Per tant, la taxa andorrana és superior en més del 25% a aquesta mitjana. Es troba en la mateixa situació que països com Albània, Croàcia, França, Itàlia o el Regne Unit. Al mateix nivell es troben altres petits Estats com Luxemburg, Mònaco, Montenegro o Liechtenstein.

El Principat també es troba per sobre de la mitjana pel que fa als reclusos estrangers. Així, dels 56 presos, només 23 tenien nacionalitat andorrana. Dels altres 33, 20 eren de la Unió Europea i 13 extracomunitaris. D’aquests 33, només 14 ja tenien sentència. Això suposa que el 58,9% eren de fora d’Andorra, quan la mitjana de tots els països analitzats és de tot just el 14,4%.

En canvi, el Principat és un dels països que menys reclusos té per habitant. Tot just 73,5 per cada 100.000 habitants. La mitjana, en aquest cas, és de 103,4. La situació és similar a la d’Estats com Croàcia, Dinamarca, Alemanya o Holanda, entre altres.

Etiquetes

Comentaris (3)

Trending