Andorra acomiada aquest diumenge el prolífic i rellevant historiador Pere Canturri

Comentaris

Andorra acomiada aquest diumenge el prolífic i rellevant historiador Pere Canturri
Andorra acomiada aquest diumenge el prolífic i rellevant historiador Pere Canturri

Andorra acomiada aquest diumenge un dels seus historiadors més rellevants i prolífics. L'exministre de Cultura i Afers Socials i exraonador del ciutadà Pere Canturri Montanya va morir divendres al migdia a 80 anys. Canturri era un dels grans coneixedors de la història, les tradicions i fins i tot l’antropologia del país. No fa massa se li va detectar una greu malaltia que ha resultat letal. Canturri va protagonitzar el juny passat el pregó de la festa major d’Andorra la Vella. El funeral en record del desaparegut costumista serà a les 12 del migdia a l'església de Sant Esteve d’Andorra la Vella. La missa coincideix amb l'inici de la campanya electoral, que algunes formacions de la capital han decidit ajornar un parell d'hores en senyal de respecte.

La desaparició de Canturri ha consternat especialment el món de la cultura i les institucions del Principat, a les quals havia estat lligat pràcticament tota la vida. Nascut el 28 d’abril del 1935, Canturri era un gran especialista en un ampli ventall de temes andorrans, experiència que havia reflectit en nombrosos llibres i articles sobre història, prehistòria, art i costumari andorrà. Historiador, va dirigir el servei d’Arqueologia d’Andorra. Des d’aquestes àrees de responsabilitat va descobrir els primers jaciments prehistòrics de les Valls i ha dirigit nombroses restauracions de monuments, moltes d’elles al costat del reconegut Cèsar Martinell. 

Va pronunciar nombroses conferències en centres tan destacats com l’Institut d’Estudis Andorrans a Barcelona, a l’Institut d’Hautes Etudes de Belgique a la Universitat de Bruxelles i a la Sorbona de París. Va ser membre de la Comissió Nacional Andorrana de la UNESCO i del Consell Assessor del Patrimoni Cultural d’Andorra. Casat i pare de diversos fills -com per exemple el restaurador i tercer de la llista de Demòcrates per Andorra (DA) a la capital, Miquel Canturri, o de l’exsecretari d’organització del Partit Liberal (PLA) Pere Canturri, l’últim càrrec des que va projectar el seu caràcter conciliador i sociable va ser el de Raonador del Ciutadà. Va impulsar notablement la institució.

Comentaris

Trending