Andbank estudia la compra de Vall Banc

L’entitat liderada pels Cerqueda i els Reig té en marxa una ‘due diligence’ en profunditat per analitzar la viabilitat d’una operació que es possible que acabi en un procés obert de venda

-
-
Andbank estaria analitzant la viabilitat d’una operació de compra -i en conseqüència de fusió per absorció- de Vall Banc. Com a mínim des del passat mes d’octubre l’entitat liderada pels Cerqueda i els Reig tindria en marxa una ‘due diligence’ reforçada per estudiar en profunditat la possibilitat de comprar el banc propietat del fons voltor americà JC Flowers. Malgrat que hi hauria un interès real de l’entitat del Centre de Negoci, fonts bancàries consideren que el més probable és que s’acabi realitzant un procés de venda obert. 

El que sembla clar és, però, que JC Flowers té la ferma intenció de desprendre’s del negoci que va heretar de la intervinguda Banca Privada d’Andorra (BPA) per obra i gràcia d’una administració andorrana que sota el paraigua de l’AREB pràcticament va regalar els actius considerats bons de l’avui banc en fase de resolució. Andbank voldria incrementar els seus volums de negoci i estaria realment interessat, segons les fonts, en estudiar la viabilitat de l’adquisició. Però no es descarta que tot plegat serveixi per incrementar el preu d’una venda el camí de la qual ja estaria traçat i decidit. 

Les fonts consultades, però, no han pogut determinar quin preu és el que hi ha damunt la taula. Sí que hi ha un llibret de venda total. Res de trossejar el negoci com es va fer fa un temps amb la branca asseguradora, que va quedar-se MoraBanc. L’anàlisi que estaria efectuant Andbank seria, almenys, el segon que es du a terme en pocs mesos. El mes de maig va estar molt avançada una operació de compra-venda amb uns inversors alemanys empesos per l’exdirigent de VallBanc Christoph Lieber. Quan tant el regulador financer (AFA) com l’AREB ja havien estat informats de la situació, finalment l’operació se’n va anar en orris.

El maig passat va estar molt avançada una operació de compra-venda amb uns inversors alemanys al darrere; finalment les dificultats van avortar el canvi de mans de l'entitat hereva de BPA

L’amenaça de possibles accions judicials -la querella interposada poc abans en relació als bons convertibles, els Coco’s emesos al tomb de la creació del banc pont- i els dubtes que encara hi havia sobre la renda variable bloquejada a Credit Suisse haurien estat dos dels esculls que ara mateix o bé han desaparegut o bé s’han minimitzat enormement. Ara bé, cal veure què passarà una vegada els clients de Vall Banc tinguin accés als títols que ja estan sent traspassats de Suïssa cap al Principat.

Si Lieber va ser clau en l’impuls de la ‘due diligence’ realitzada pels inversors alemanys -exclients de BPA-, ara un nom propi relacionat amb l’interès d’Andbank seria el de Sergi Pallerola. En efecte, qui durant poc més d’un any -del maig del 2017 a l’estiu del 2018- va ser el director de negoci de Vall Banc, havia estat durant els cinc anys precedents responsable global de gestió de carteres d’Andbank. L’1 de setembre de l’any passat es va incorporar com a màxim executiu de Reig Patrimonia i forma part del consell d’administració d’Andbank en representació de l’esmentada ‘family office’. 

Per tant, Pallerola havia de tenir dades més o menys fiables i transcendents de Vall Banc i, alhora també, sap de les necessitats tant de l’entitat que ara estaria avaluant una eventual compra com dels seus principals accionistes. Que el procés d’anàlisi de l’operació vagi endavant i sigui ferm, han remarcat les fonts, no vol dir que s’acabi consumant la compra-venda. Cert, però, que per primer cop hi ha un interès real d’una entitat del país per fer-se de manera global amb el banc que ara capitaneja des del vessant executiu per José Luis Dorado. Ara, pot acabar no sent l’únic, especialment si s’acaba convocant un procés obert de venda.

Comentaris (5)

Trending