Álvarez i Naudí s'incorporen al Govern a mitjan mes; Espot ja pilota Afers Socials

Comentaris

Álvarez i Naudí s\'incorporen al Govern a mitjan mes; Espot ja pilota Afers Socials
Álvarez i Naudí s\'incorporen al Govern a mitjan mes; Espot ja pilota Afers Socials

Carles Álvarez Marfany, com a ministre de Salut, i Consol Naudí, en qualitat de secretària d’Estat de Relacions Institucionals, s’incorporaran al Govern a mitjan de mes, després d’uns dies de desassossec en haver finalitzat les seves respectives responsabilitats als comuns de Sant Julià i Ordino, respectivament. Álvarez Marfany i Naudí són les dues cares noves que porta la remodelació governamental aplicada pel cap de l’executiu, Toni Martí, arran de la dimissió de la fins avui titular d’Afers Socials, Salut i Ocupació, Rosa Ferrer. Un altre dels noms propis de la reordenació ministerial, Xavier Espot, ja exerceix des d’avui mateix com a responsable de les àrees de Benestar, que juntament amb les d’Ocupació s’incorporen a un ministeri que des d’ara es passa a denominar d’Afers Socials, Justícia i Interior.

Martí ha comparegut aquest dilluns per anunciar els canvis que durant els darrers dies l’Altaveu ja havia anat avançant. El cap de Govern ha explicat que si finalment Álvarez Marfany es responsabilitza de Salut en solitari és per remarcar la transcendència que es vol donar a les qüestions sanitàries i a la reforma que definitivament s’ha d’implantar en els propers anys. De fet, el màxim responsable de l’executiu ha assegurat que seria “un fracàs” que la reforma sanitària no es completi durant el que queda de legislatura. No obstant això, el primer que se li demanarà al nou titular de Salut una vegada s’incorpori al seu nou lloc de responsabilitat política és que activi i faci palpable el pacte d’Estat sobre la salut. Per a Martí, el caràcter “pausat i reflexiu” d’Álvarez Marfany l’hauria d’ajudar. 

Farmacèutic de formació acadèmica i activitat professional i empresarial, Carles Álvarez, fins dijous passat conseller major del comú lauredià, haurà de capitanejar, també, una comissió interministerial que ha de vetllar per l’impuls de l’àmbit sociosanitari. L’altra pota d’aquesta comissió l’ostenta Xavier Espot. El fins ara responsable de Justícia i Interior incorpora en les seves competències ministerials Afers Socials i Ocupació, que es fusionen en una sola secretaria d’Estat que pilotarà la fins ara secetària d’Estat d’Afers Socials en solitari, Ester Fenoll. Espot ja ha estat aquest matí a Clara Rabassa, la seu del ministeri de Benestar i on seguiran els professionals que presten els serveis assignats a aquest departament. El ministre s’ha anat a presentar i, segons les fonts, ha causat una bona sensació. D’entrada, gaudirà d’un marge de confiança: els professionals de l’atenció social, en la seva majoria, consideraven necessari que separessin totalment el seu departament del de Salut. Una altra cosa és que convenci tenir al costat Ocupació.

Espot també ha hagut de certificar, aquest matí, la destitució de la fins ara secretària d’Estat d’Ocupació i persona de confiança de Rosa Ferrer, Caterina Juan. Tal i com ja va publicar l’Altaveu, Juan retorna al comú d’Encamp, on tenia la plaça de funcionària abans de fer el salt a la corporació d’Andorra la Vella, on l’havia portat ja Ferrer. I si Juan és una secretària d’Estat que marxa, Consol Naudí n’és una que entra. Toni Martí ja la va voler incorporar com a ministra després dels comicis del mes de març. Li va proposar comandar un ministeri de Funció Pública i un altre de Relacions Institucionals. Finalment, la fins fa poc cònsol menor d’Ordino serà l’encarregada de dirigir, sota la tutela directa del cap de Govern, les negociacions amb els comuns per tal de modificar dues de les lleis clau en l’entramat estatal: les lleis de transferències i competències.

Només aterri al nou departament, Naudí iniciarà una roda de contactes amb els responsables polítics dels set comuns del Principat. Curiosament, no se seguirà el tan usat habitualment ordre protocol·lari. Martí és home d’estratègia i gestos. I no s’estarà de fer-ne un més en aquest primer torn d’entrevistes amb els nous cònsols. La roda s’encetarà a Sant Julià, féu ‘robat’ pels demòcrates als liberals d’Unió Laurediana. . Martí ha justificat aquest dilluns l’elecció de Sant Julià com a punt de partida dels contactes pel fet que el comú lauredià “està passant per una situació financera complicada i el Govern sempre estarà present allí on calgui per ajudar”.

Finalment, el cap de Govern ha recordat el que ja havia anunciat fa uns dies, que la secretaria d’Estat de Funció Pública liderada per Joan Blasi i que fins ara tenia sota la seva responsabilitat directa s’integra, ara, al ministeri que dirigeix Jordi Alcobé, el d’Administració Pública, Transports i Telecomunicacions. Si Martí, com es preveu, dedica més temps a negociar el nou marc competencial amb els comuns, no volia deixar d’invertir esforços en acabar la reforma de la Funció Pública. D’aquí que hi hagi assignat un ministre directament. Alcobé, un home que personalment és de la línia dura en relació als treballadors públics, serà finalment l’encarregat de pilotar la finalització d’un treball que té els fonaments posats amb la modificació de les condicions reguladores de la pensió de jubilació dels funcionaris.

Comentaris

Trending