Alliberats fons d'inversió de clients de BPA i Vall Banc mentre el desbloqueig de Credit Suisse continua sense data

Comentaris

Alliberats fons d\'inversió de clients de BPA i Vall Banc mentre el desbloqueig de Credit Suisse continua sense data
Alliberats fons d\'inversió de clients de BPA i Vall Banc mentre el desbloqueig de Credit Suisse continua sense data

Els clients de BPA -que continuen travats- i especialment els de Vall Banc que tenien inversions fetes en fons i aquests estaven bloquejats han vist els darrers dies com, almenys parcialment, s’anaven desbloquejant i hi poden accedir i disposar-ne. De renda variable no només n’hi havia de dipositada i congelada a Credit Suisse, també hi ha productes d’aquesta tipologia aixoplugats en fons d’inversió que havien seguit altres camins de col·locació però que no es podien desfer. Fonts coneixedores de l’operativa han assegurat que durant aquest mes de març es podrien descongelar tots els fons. En canvi, no hi ha data per poder accedir a la renda variable dipositada a l’entitat suïssa. La negociació amb el regulador d’aquell país encara està en dansa.

Les fonts consultades han explicat que de renda variable n’hi ha de moltes menes. I que els títols (accions) que no formen part d’un producte més general, d’un fons d’inversió que conté ‘tastets’ de companyies diverses, sí que es trobaven dipositats, i s’hi troben encara, i bloquejats, a Credit Suisse (com a mínim cinc-cents milions d’euros). Però també hi fons d’inversió els titulars dels quals tampoc no hi havien pogut accedir perquè el dipositari global on estaven els mantenia retinguts. Les darreres setmanes se n’han alliberat 178 d’un total que no ha transcendit. La previsió és que abans de final de mes pugui estar tota aquesta part totalment desbloquejada.

Els fons d’inversió que no disposen d’aval europeu els gestiona directament el ‘productor’ d’aquell fons. Per exemple, els productes d’inversió que havia dissenyat BPA pròpiament dita els gestionava ella i per desfer-los s’havia de recórrer també a BPA i així per qualsevol firma que no disposés del certificat europeu. En canvi, els fons més reconeguts, per no haver d’anar de gestor en gestor, estan dipositats en firmes globals com per exemple Allfunds o FundSettle, aquesta darrera de la plataforma d’Euroclear, dipositària de renda fixa de BPA i que ja fa molts mesos va resoldre aquesta parcel·la del negoci. I encara que no havia transcendit, en la seva immensa majoria també estaven bloquejats i els clients no en podien disposar. Ara s’han començat a alliberar.

I si aquesta part semblaria resolta, la de Credit Suisse encara està relativament lluny d’una solució. Tot i les previsions governamentals, que s’han superat tan en escreix que ja s’han deixat de fer, no hi ha data perquè es puguin accedir a aquells títols dipositats en una mena de compte òmnibus a nom de BPA. Segons coneixedores del procés, l’Agència estatal de Resolució d’Entitats Bancàries, i també l’Institut Nacional Andorrà de Finances (INAF) si escau, estan negociant amb el regulador suís, el FINMA, per arribar a un acord que, almenys sobre el paper, permeti alliberar la renda variable dipositada a Credit Suisse.

Una vegada hi hagi l’acord entre entitats públiques, FINMA hauria d’emetre una resolució donant instruccions a l’entitat bancària dipositària per tal com ha de procedir. No obstant això, les fonts consultades han volgut ser molt prudents i han remarcat que Credit Suisse podrà aplicar el mandat del regulador o, si no ho veu clar, fer-hi objeccions i mentre duri la discussió llavors entre regulador i banc que continuï el bloqueig ferm. Per tant, les fonts consultades han declinat establir un previsió per a l’alliberament. S’havia pensat que durant el mes de març seria possible o, almenys, abans de Setmana Santa, que enguany s’escau a mitjan abril. Però ara per ara es prefereix obviar el calendari.

La liquidació de Banco Madrid, aturada

La liquidació de Banco Madrid resta encallada per ordre judicial. Malgrat que el procés semblava encarrilat a mitjans de l'any passat, dos anys després de la intervenció de BPA i Banco Madrid, els creditors segueixen esperant a cobrar bona part del seu deute. Després d'una sèrie de polsos amb els partícips dels fons, que va exigir la intervenció de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), l'administració concursal, que exerceixen les firmes Legal y Econòmico i Data Concursal, va aconseguir el vistiplau del titular del jutjat del mercantil número 1 de Madrid, el jutge Carlos Nieto, per començar a saldar deutes. En els últims mesos, Banco Madrid ha abonat als 15.685 creditors (incloent 287 exempleats) prop del 50% de l'import degut. Uns 180 dels 400 milions que se'ls deuen. El procés, però, segons que publica aquest divendres ‘Cinco Días’ acaba de quedar en suspens davant d'una reclamació de la Mútua Previsió Sanitària Nacional (PSN). En veure com la resta de creditors començaven a cobrar, la mútua va preguntar pels 900.000 euros sobre els quals tenien dret i dels que de moment només havien percebut 100.000 euros avançats pel Fons de Garantia. L'administració concursal va contestar llavors que d'aquesta quantia havia de descomptar l'impacte sofert per Banco Madrid en trencar la mútua els acords comercials que mantenien després de la seva intervenció. PSN, que al·lega que també va patir costos, sosté que aquest assumpte transcendeix el concurs i va acudir al jutjat. El jutge, segons cita ‘Cinco Días’, manté en suspens ara la liquidació fins que l'Audiència Provincial aclareixi quina quantia té dret a percebre PSN.

Comentaris

Trending