Alarma entre alguns temporers en rebre l’avís que han de pagar el lloguer de l’allotjament

La policia sanciona a Soldeu un grup d’extreballadors temporals per una ‘festa’ a altes hores de la matinada

Soldeu és un dels nuclis amb temporers per excel·lència.
Soldeu és un dels nuclis amb temporers per excel·lència.
Grups de temporers argentins allotjats en els mateixos pisos en què s’estaven mentre va durar la campanya hivernal estan extremadament preocupats davant els avisos que han rebut dels qui durant la temporada laboral havien estat els seus patrons. Els empleadors havien estat els qui al seu dia els van buscar allotjament i els qui van aconseguir que s’hi poguessin mantenir. No estava clar qui assumiria el lloguer i ara se’ls hauria informat que se n’hauran de fer responsables els allotjats.

Segons han informat alguns temporers, aquesta situació no afecta pas tots els treballadors temporals que han acabat atrapats al Principat després que l’Argentina hagi declinat rebre fins i tot els seus compatriotes que van anar a treballar a l’estranger, però sí que hi ha un grup notori d’aquest col·lectiu que es troba amb dificultats. Segons que han explicat alguns d’ells, inicialment se’ls va dir que ja s’acabaria resolent la qüestió de l’allotjament, que és el mateix, en els casos concrets aquí esmentats, que el que ja tenien durant la temporada.

Si la situació d'encallament es perllongués al juny, alguns d'aquells temporers que viuen als allotjaments en què han estat durant l'hivern ja han estat advertit que hauran de pagar l'arrendament normal

Ara, a pocs dies de la finalització del mes d’abril, se’ls hauria comunicat que hauran d’abonar d’abril i maig la mateixa quota d’arrendament que pagaven mentre van estar treballant. I també els han informat que en cas que la situació s’allargui al mes de juny, aquest mes l’arrendament ja passarà a ser l’ordinari, sense la bonificació que van tenir durant la temporada per ser treballadors de les empreses que havien mediat per trobar-los l’allotjament. “No ens han donat ni temps per mirar de trobar una altra opció; s’acaba l’abril i ens avisen ara d’això sense antel·lació”, explica una de les persones afectades.

Una altra de les situacions que preocupen i molt als temporers argentins encallats al Principat és el fet que en mots casos, el permís de residència i treball com a treballadors de temporada finalitza els primers dies de maig, després que el ministeri d’Interior aprovés una pròrroga tàcita i, per ara, no s’ha informat d’un nou allargament, tot i que es podria interpretar que com que hi ha els terminis administratius suspesos, de facto s’ha allargat el període. Però, asseguren, ningú els garanteix res i això els neguiteja.

Festa a Soldeu

Mentrestant, mentre hi ha grups de temporers preocupats per poder trobar una solució que els permeti marxar d’Andorra i, en gran mesura, poder tornar a l’Argentina -esperen que durant el mes de maig es trobi una solució definitiva- hi ha altres grups que sense res a fer i després d’hores i hores de confinament, per les nits es reuneixen en alguns dels pisos on s’estan i van fent festa. Les trucades que rep la policia de veïns de Soldeu i del Tarter són nombroses.

De fet, diferents veïns ‘habituals’ de la parròquia de Canillo, i especialment dels seus dos nuclis més turístics, expliquen que els sorolls i les festes estan a l’ordre del dia. La matinada de dimecres a dijous agents de la policia van haver d’intervenir en un apartament de Soldeu on, ja ben entrada de matinada, la festa era important. Aplicant la llei de seguretat pública es van aplicar sancions de 300 euros a més de mitja dotzena de persones.

Comentaris (9)

Trending