Agents antidroga americans comanden la investigació sobre el veler de bandera andorrana interceptat a Colòmbia

Comentaris

Agents antidroga americans comanden la investigació sobre el veler de bandera andorrana interceptat a Colòmbia
Agents antidroga americans comanden la investigació sobre el veler de bandera andorrana interceptat a Colòmbia

La investigació del cas dels cent quilos de cocaïna localitzats en un veler amb bandera andorrana la porta formalment, sobre el terreny, l’Armada militar i la policia nacional especialitzada en la guarda de les costes de Colòmbia. Però com que segons tots els indicis la destinació final de la droga era els Estats Units, agents de la lluita antidroga d’aquell país (la DEA) ja s’haurien posat a comandar el cas. Almenys així ho han assegurat fonts properes a la investigació, que han assegurat que encara no s’ha confirmat formalment la matrícula del vaixell a les autoritats andorranes. Fins que no es tingui aquesta dada no es poden concretar aspectes sobre la titularitat de l’embarcació.

El veler Sabir interceptat prop del moll de la ciutat colombiana de Cartagena el més probable és que en l’actualitat no sigui propietat de cap nacional andorrà ni de cap resident. Segons les fonts consultades coneixedores del sector nàutic, per aconseguir la bandera andorrana quan s’adquireix un vaixell cal ser nacional o resident. Una altra cosa és quan hi va havent canvis de mans. Molt sovint el control es perd. I no es pot descartar que a data d’avui el veler sigui del tot il·legal, fet que reforçaria el fet que els tripulants del veler no portessin cap documentació quan van ser interceptats. 

En tot cas, qui té el registre d’embarcacions és el Govern. Únicament. I la matrícula és un element clau per poder obtenir la resta de dades. El model i la marca de l’embarcació o el titular també són dades cabdals. Fonts properes a la investigació han assegurat que des de Colòmbia encara no s’ha tramès la numeració matricular oficial perquè s’estan fent diverses comprovacions. Però que s’espera que no trigui massa hores. Fonts properes al sector nàutic han explicat que es calcula que hi ha unes 550 embarcacions amb bandera andorrana. I que difícilment un vaixell andorrà estarà navegant en condicions normals per l’Amèrica Llatina.

A la deriva el 2013

Les fonts coneixedores de la investigació consultades han donat pràcticament per fet que el veler interceptat amb els 103 paquets rectangulars d’un quilogram de cocaïna és el mateix que fa poc més de dos anys i mig va naufragar prop de les costes de Lanzarote. En aquella ocasió, el Sabir era tripulat per cinc joves espanyols que es van conèixer de vacances a Eivissa i que van decidir fer un trajecte marítim entre les Balears i el Carib. L’aventura es va iniciar el 28 de novembre del 2013.

Uns dies després, concretament l’11 de desembre, i quan el veler ja s’acostava en aigües africanes, una tempesta que va provocar onades gegants va portar a la deriva el vaixell. 68 quilòmetres al nord de Lanzarote els cinc tripulants van donar l’alerta i un vaixell de Salvament Marítim espanyol va sortir des del port pesquer de Naos, a Arrecife, a la recerca del veler. Unes hores més tard seria localitzat. I es va trigar setze hores en ser remolcat fins a la població canària. L’ensurt va ser monumental.

Tant o més com el que s’hauran endut els suposats turistes que viatjaven en el Sarib però, ara, en aigües colombianes. Segons les fonts, els ocupants del veler eren quatre o eren nou. El que està clar és que la majoria eren turistes de nacionalitats tan variades com la francesa, la veneçolana i l’australiana. Els tripulants, almenys un, eren colombians. La unitat especial de vigilància costanera de la policia nacional de Colòmbia va interceptar el veler i en detectar que no duia cap mena de permís per navegar en aigües colombianes van traslladar l’embarcació fins al moll proper de Cartagena.

Allí, el vaixell va ser sotmès a diferents controls i a un escorcoll amb gossos especialitzats en la recerca de narcòtics. Ja al final de l’operació es van descobrir els paquets més que sospitosos. Les proves fetes al producte van donar positiu al clorhídric de cocaïna. Els investigadors haurien determinat que el vaixell amb la droga estava previst que es dirigís primer cap a Panamà per acabar als Estats Units, on s’hauria introduït l’estupefaent, que hauria pogut arribar a un valor en el mercat de 3,5 milions de dòlars.

Els agents de l’Armada militar i la policia costanera van detenir el tripulant, van comissar la droga que posteriorment oficialment es va destruir i es va embargar el veler. Els turistes, que tampoc no portaven cap mena de documentació, també van ser posats a disposició d’un departament especial sobre migració que va acabar determinant, segons un capità de la policia costanera, que efectivament eren simples viatgers i que va ser l’agència amb qui van contractar el viatge qui els va retenir la documentació. Vist aquest fet, es va permetre els turistes seguir el seu camí. 

Ara seran els investigadors colombians de comú acord amb la DEA tot passant per Andorra els que hauran d’acabar de treure l’entrellat de tot plegat.

Comentaris

Trending