Les visites a les residències es faran amb mascareta i distància de seguretat

El Govern aprova el protocol per permetre el retrobament amb els padrins i també el que s’aplicarà als nous interns, que hauran d’estar catorze dies en aïllament

La façana posterior del Cedre.
La façana posterior del Cedre. Toni Solanelles

Almenys durant les properes setmanes, els padrins que es converteixin en nous interns dels centres sociosanitaris hauran de passar un estricte protocol per garantir que no estan contagiats amb el coronavirus i, per tant, puguin introduir la malaltia a les residències. En concret, se’ls sotmetrà a dues proves diagnòstiques, PCR o TMA, entre les quals hauran de romandre catorze dies en aïllament. Es tracta d’una de les disposicions que regula també les visites dels familiars, que finalment no inclouen l’opció de fer tests previs i que, en la majoria de casos, obligarà a fer-les amb mascareta i distància de seguretat.

Tal com s’esperava, el consell de ministres ha aprovat els protocols que guiarà l’activitat en aquests centres a l’espera de com evolucioni la situació sanitària. La principal preocupació ha estat, com ha indicat el portaveu de l’executiu, Eric Jover, tenir clar que els padrins “són un col·lectiu sensible” i, per tant, “calen mesures molt estrictes de protecció”.

Les excepcions es podran fer "a criteri mèdic" i sempre que familiar o resident hagin passat i superat la Covid-19

Per tant, el protocol que regula les visites deixa clar que en tot moment hauran de dur mascareta i mantenir una distància mínima d’1,5 metres amb els residents. Només es podran establir excepcions a aquesta disposició “a criteri mèdic” i “quan “l’usuari o bé el familiar que el visita hagi passat la Covid-19 amb evidència de curació per dos PCR negatives i la presència d’IgG”. Per tant, finalment no serà possible un contacte estret com inicialment s’havia apuntat per part del ministre de Salut, Joan Martínez Benazet.

Els centres hauran d’habilitar una sala o àrea específica per aquestes visites, a la qual no hi podran tenir accés els altres residents. Entre cada reunió, s’haurà d’aplicar “el protocol vigent de desinfecció i neteja”. Els familiars que hi accedeixin no podran tenir contacte amb la resta de padrins interns.

Finalment, el protocol no estableix l’opció de fer proves prèvies a les visites, tot i que les direccions de les residències tindran certa llibertat a l’aplicar-lo i, per tant, la possibilitat, si ho estimen oportú, de demanar-los. Els centres també hauran de mantenir un registre de les visites per poder, en cas d’un contagi, establir ràpidament quina és la llista de contactes.

A partir d’aquest dijous, les visites als padrins interns seran una realitat. Ara bé, per ara, es manté la restricció a la sortida al carrer d’aquests avis.

Un instant de la reunió entre Zapatero i els mnistres Benazet i Filloy.

Relacionat

Les visites a les residències seran individuals, amb cita prèvia i de curta durada

En un altre protocol, el Govern també regula com s’haurà de procedir a l’entrada d’un nou resident a un centre sociosanitari. Abans d’arribar-hi, se’l sotmetrà a una prova diagnòstica per comprovar si pateix o no la Covid-19. En cas de superar-la, un cop a la residència, haurà de romandre els primers catorze dies aïllat a una habitació individual. Posteriorment, i abans de poder tenir contacte amb la resta d’interns, se li farà una segona prova.

Retirada del tràmit parlamentari la nova llei del SAAS

El consell de ministres també ha decidit retirar el projecte de llei del Servei Andorra d’Atenció Sanitària del tràmit parlamentari. La decisió s’ha pres després que la crisi del coronavirus hagi posat en relleu, a l’entendre del Govern, “la conveniència de dotar al país d’un marc jurídic sòlid amb relació a possibles situacions d’emergència sobrevingudes”. Ara, al text s’inclouran “mecanismes que garanteixin una resposta àgil i adequada per part del sistema sanitari davant situacions similars”.

Comentaris (3)

Trending