El TC avaluarà si la llei per l’habitatge de lloguer s’adequa a la Constitució

Els magistrats analitzaran si la possibilitat de reduir el percentatge de cessió i l’exempció de requisits d’habitabilitat dels pisos per posar-los al mercat contradiuen articles de la Carta Magna

López, amb el també conseller general Roger Padreny, al costat de l'entrada del Consell General.
López, amb el també conseller general Roger Padreny, al costat de l'entrada del Consell General. G. P.

El Tribunal Constitucional analitzarà si, tal com considera el Partit Socialdemòcrata, la Llei de mesures urgents en matèria d’arrendaments de finques urbanes i de millora del poder adquisitiu incompleix preceptes de la Carta Magna. El grup parlamentari en ple va presentar un recurs contra el text en entendre que alguns dels seus articles podien vulnerar drets fonamentals. En concret, se centraven en dues mesures: la reducció al 0% del percentatge de cessió obligatòria als comuns i la possibilitat de tornar pisos al mercat malgrat que no compleixin alguns requisits d’habitabilitat.

Ara, el TC ha admès a tràmit el recurs, que va ser signat pels set parlamentaris socialdemòcrates. Haurà d’analitzar, doncs, si dues de les mesures claus de la normativa, impulsada des del Govern per intentar alleugerir la forta tensió que es viu al mercat de lloguer, poden suposar vulneracions d’articles de la Carta Magna. En concret, des del PS es posa el focus en dues disposicions transitòries del text.

En la primera, s’establia la possibilitat, similar a la ja adoptada en la llei del 2019, que es poguessin treure al mercat pisos tot i que no compleixin determinats requisits d’habitabilitat. En la segona, es facultava als comuns a reduir fins al 0% el percentatge de cessió sempre que el projecte fos per construir habitatges de lloguer. D’aquesta darrera opció, només ha estat adoptada per Encamp i la Massana.

Pere López i Roger Padreny durant la roda de premsa d'aquest dimarts.

Relacionat

El PS porta una llei al Tribunal Constitucional amb l'objectiu de garantir el dret a l'habitatge

Per al PS, aquestes dues disposicions poden ser contradictòries amb tres articles de la Constitució. En primer lloc, el 27, que reconeix “el dret a la propietat privada i a l'herència, sense altres limitacions que les derivades de la funció social de la propietat”. En segon terme, el 33, que estableix que “els poders públics han de promoure les condicions necessàries per fer efectiu el dret de tothom a gaudir d'un habitatge digne”. Per últim, també es posaria en qüestió el 80, que parla de l’autonomia administrativa i financera dels comuns.

Per això, des del PS es demana que es declari la nul·litat de totes dues disposicions. Un cop acceptat a tràmit, el TC disposa de dos mesos per escoltar les diferents parts concernides, analitzar la qüestió i emetre una sentència.

Comentaris

Trending