El Ròdol no obrirà fins al setembre

El cap de Govern també ha informat durant l’assemblea general de la gent gran de cinc noves contractacions per reforçar el Servei d’Atenció Domiciliària, després de flexibilitzar els requisits

Un moment de l'assemblea de la gent gran.
Un moment de l'assemblea de la gent gran.

El nou centre de salut mental del Ròdol haurà d’esperar una mica més. Tot i que estava previst que obrís les portes aquest juliol, el cap de Govern, Xavier Espot, ha explicat que hi ha hagut alguns entrebancs durant l’atorgament de les llicències i les obres, però que el centre serà una realitat al setembre. Així ho ha anunciat en el marc de la celebració de l’assemblea general de la gent gran, on també ha informat que hi haurà cinc noves contractacions al Servei d’Atenció Domiciliària, després que l’Executiu hagi flexibilitzat els requisits en el procés de selecció per poder facilitar les contractacions.

Serà, ara sí, una realitat al mes de setembre”, ha dit Espot, contestant el discurs que ha fet el president de la Federació, Fèlix Zapatero, on preguntava a les autoritats quan estaria disponible el centre. “Hem tingut alguns entrebancs durant tot el procés d’atorgament de llicències i durant el procés constructiu, però ara ja està molt encarat i tornant de l’estiu aquest nou servei de salut mental digne, separat i autònom i amb instal·lacions noves serà una absoluta realitat”, ha explicat Espot.

Així mateix, també ha contestat a un altre de les demandes de la federació amb una acció que també serà una realitat ben aviat. Hi és que hi ha cinc noves contractacions al Servei d’Atenció Domiciliària: dues que ja s’han fet efectives i tres més que veuran la llum en les properes setmanes i que s’espera que puguin començar abans de l’estiu. “Aquestes cinc noves places que s’han concretat amb aquesta flexibilització també dels requisits del català, ens ha ajudat a agafar més personal i continuem treballant i continuen sortint edictes perquè encara hem de cobrir més places”, ha apuntat la ministra d’Afers Socials, Trini Marín. Sobre aquest tema, Zapatero ha aplaudit la notícia, però ha deixat clar que cal continuar treballant: “Si s’incorporaran cinc i en pleguen 10, encara no està solucionat el tema, però anem avançant. S’ha de ser optimista”.

IMG 1930
Un moment del ball de l'Assemblea General de la Gent Gran. 

Durant el seu discurs, Espot ha destacat l’obertura del nou centre d’atenció primària de Canillo i la posada en marxa del cicle de xerrades ‘Cuida la teva salut’ per fomentar hàbits saludables en les persones grans. Pel que fa a la qüestió de l’habitatge -una altra de les grans preocupacions del col·lectiu-, el cap de Govern ha recordat la flexibilització dels requisits per tal que el col·lectiu de la gent gran pugui accedir al parc públic d’habitatges a preu assequible i la participació del Govern, amb l’aportació de 5 milions d’euros, en la construcció de 54 pisos tutelats dirigits a aquest col·lectiu, amb la col·laboració del comú de Sant Julià de Lòria i d’aportacions privades.

Un altre aspecte rellevant és l’acord de col·laboració i futura signatura per al desenvolupament del projecte Radars amb l’Institut Municipal de Serveis Socials de Barcelona. Marín ha detallat que aquest programa consisteix amb unes formacions específiques que es faran conjuntament amb els comuns per informar a les farmàcies, els metges de capçalera i els comuns que coneguin que una persona que està sola al seu domicili, fer una mena de seguiment per assegurar-se que està bé, per exemple si fa uns dies que no la veuen o no saben res d’ella.

ASSEMBLEA

Zapatero s’ha mostrat molt satisfet de l’assistència a la celebració que hi ha hagut al Centre de Congressos d’Andorra la Vella, en la qual han participat unes 400 persones, i en la qual també han pres part el cap de Govern, Xavier Espot; la ministra de Salut, Helena Mas; la ministra d’Afers Socials, Trini Marín; la cònsol menor de la capital, Olalla Losada; i les secretaries d’Estat de Salut i Afers Socials, Cristina Pérez i Ester Cervós.

SFGA/CEsteve
SFGA/CEsteve SFGA/CEsteve

La multitudinària trobada també ha servit per posar sobre la taula totes les coses que s’han aconseguit en el darrer any i per deixar clar el full de ruta de cara al següent. Potenciar la comunicació i dotar d’informació al col·lectiu; el projecte de les residències sociosanitàries a les parròquies petites, la prevenció i l’acompanyament en la transformació digital, són les més destacables. “La gent gran cada vegada té més dificultats per arribar a conèixer tot”, assegura Zapatero, i per aquest motiu la proposta de la federació és que trimestralment s’inclogui en els mitjans de comunicació un recull de les iniciatives que s’estan duent a terme o aspectes que puguin ser de l’interès de la gent gran i que en moltes ocasions no els arriba.

D’altra banda, el president de la Federació torna a insistir que les institucions s’haurien de fixar en el model ‘Com a Casa’ que tenen a Canillo, i que a les parròquies petites s’hauria de potenciar que els comuns utilitzin algun terreny cèntric que tinguin per fer petites residències sociosanitàries. Les autoritats han escoltat molt atentament les demandes i s’han mostrat molt receptius a escoltar-les, i esperen que de cara a l’assemblea de l’any que ve, puguin dir que són una realitat.

Comentaris

Trending