Les patronals treuen ferro als efectes que pugui tenir la pujada del salari mínim a Espanya

Els empresaris remarquen que el sou net és encara superior a Andorra i, malgrat admetre que caldrà continuar fent increments fins a arribar al 60% del mitjà, consideren que hi ha altres problemes més complicats a l’hora d’atreure mà d’obra, com ara l’habitatge

Un cambrer es disposa a servir un plat.
Un cambrer es disposa a servir un plat. Comú d'Andorra la Vella/ Tony Lara

L’acord per apujar el salari mínim a Espanya fa que aquest s’acabi aproximant al que es paga a Andorra. Malgrat això, els empresaris relativitzen els efectes que pugui generar. En tot cas, des de les patronals s’entén que la xifra neta encara serà superior al Principat. S’admet, però, que hi ha altres problemes que dificulten l’atracció de mà d’obra des del país veí, com ara el cost de l’habitatge.

El pacte tancat entre sindicats i govern espanyol situa el salari mínim a Espanya en 1.000 euros al mes, amb catorze pagues. És a dir, 14.000 euros l’any. Són, això sí, bruts. El d’Andorra, amb la darrera pujada, del 3,3%, se situa en 1.157,87 euros mensuals, per dotze pagues: 1.157,87 anuals. També, per això, bruts.

A Espanya, el salari net anual serà ara de 12.349,46 euros; per tant, encara quedarà per sota del d'Andorra: 12.911,30

I això és un dels primers detalls que assenyalen des de les patronals. “Cal posar la dada en el seu context”, remarca el gerent de la Confederació Empresarial, Iago Andreu. “En termes bruts, és més alt a Espanya però allà es tributa IRPF des del primer moment i, aquí, fins als 24.000 euros anuals, res”, comenta. Per tant, argumenta que “un cop li treus les cotitzacions, el que es rep a la butxaca continua sent més alt a Andorra”.

Fent els càlculs, el sou mínim net al Principat se situa en 12.911,30 euros anuals. En canvi, a Espanya es queda en 12.349,46. Ara bé, des de la CEA també s’admet que “no ens podem posar la bena als ulls” i que “cada cop la diferència és més petita”, malgrat que “a Andorra l’he anat apujant progressivament”. I és que, recorda, “a Espanya, que es venia de molt a baix, ha fet increments molt intensos”.

Des de la CEA es deixa clar que “els compromisos estan per complir-los” i, per tant, “si s’ha signat la Carta Europea, s’ha d’arribar a fer que el salari mínim sigui el 60% del mitjà”. Això sí, “de forma gradual” perquè “l’economia productiva no pot suportar un augment massa pronunciat”.

Sobre si això dificulta l’arribada de mà d’obra des d’Espanya, es considera que “pot ser un factor més”, però que “els problemes venen per altres coses, com ara l’habitatge”. Aquí és on reclama que “cal fer coses com ara promocions públiques a un preu assequible o pisos socials”. També recorda que les complicacions per contractar treballadors també es viuen a altres països europeus, fruit del fet que “hi va haver una aturada generalitzada durant la qual gent que estava al mercat ja no hi són, sobretot en el sector serveis”. I recorda que “la manca de mà d’obra es pateix també en perfils que no cobren pas el salari mínim, sinó xifres superiors”.

De forma similar s’ha expressat el gerent de la Unió Hotelera, Jordi Pujol. Entén que de cara a les temporades, especialment les d’hivern, l’afectació serà escassa, ja que “el 80% o 90% de gent venen de països on no existeix salari mínim o està molt per sota”. Igual que la CEA, es considera que el problema rau en altres aspectes, com ara el cost del lloguer. “Si no pots oferir un allotjament assequible, no vindrà gent”, alerta. Per això, entén que “la manca de personal depèn de molts factors que cal solucionar”.

Comentaris (6)

Trending