Anem a pams, durant el 2024 hi va haver vuit famílies interessades en adoptar i quatre en procés de valoració. A més, es van fer seguiments postadoptius a cinquanta famílies i també es van tractar vint infants, joves o adolescents que al seu dia van ser adoptats per comprovar que tot evoluciona bé. La directora del departament d’Infància i Adolescència, Laura Mas, ha deixat clar que l’adopció “no es quelcom que es doni molt sovint” i que és “amb l’acolliment familiar amb el que més es treballa”. I és que per poder adoptar un infant hi ha d’haver uns situació d’abandonament o una decisió judicial de retirada definitiva de la tutela, guarda i custòdia.
L’adopció és un escenari. L’acolliment un altre de molt diferent, perquè la situació és reversible. Amb tot, hi ha mancances legals que es miraran de resoldre amb un nou reglament que està gairebé elaborat però, segons Mas, “ha de passar la revisió jurídica”. “Esperem que durant aquest any pugui veure la llum”, ha destacat la directora del departament coincidint del tot amb la ministra responsable de l’àrea, Trini Marín, que ha recordat que es tracta d’una matèria “complexa” sobre la qual “els països veïns han fet una prova pilot darrerament”. “El que no volem és aprovar un reglament amb unes quantes coses i prou. Les presses no són bones”, ha destacat la titular d’Afers Socials.
En relació als acolliments, el 2024 n’hi va haver tres de nous, tots en família extensa. Dels 39 infants i adolescents acollits durant el 2024, 33 es trobaven en família extensa i 6 en família aliena. Durant l’any passat, i respecte del 2023, hi va haver una disminució del 11,36% d’infants i adolescents en acolliment familiar. El nombre d’acolliments familiars (en família extensa i en aliena) és superior al nombre d’infants i adolescents que resten en acolliment residencial, manté el ministeri, contradient d’aquesta manera les dades facilitades en la seva memòria pel Raonador del Ciutadà, Xavier Cañada.
La despesa total que s’ha generat durant el 2024 ha estat de 261.526,17 euros, incrementant-se en un 12% la despesa derivada dels acolliments familiars en comparació amb l’any anterior. Actualment, ja s’ha apuntat, es treballa per regular programa de suport i atenció temporal amb famílies col·laboradores, només amb períodes no lectius com ara caps de setmana o vacances escolars per tal que aquests puguin beneficar-se d’una atenció, suport i cura més personalitzat i l’acolliment familiar especialitzat. Tot plegat és el que ha d’incloure el reglament en curs d’elaboració.
REAGRUPAMENT FAMILIAR
Durant la compareixença per exposar les dades sobre infància i adolescència, la ministra d’Afers Socials també ha defensat la intervenció ministerial en relació amb el reagrupament familiar, que també havia rebut crítiques per part de Cañada. “Per nosaltres prima la necessitat de donar el servei al menor”, estigui o no en situació regular al país, ha deixat clar Marín, que també ha exposat que el que es garanteix és la necessitat o la urgència. I que en altres casos s’ha de veure quines cobertures socials o sanitàries tenen els menors.
Comentaris