Macron vol que l’avortament sigui “reconegut a tot el món”

El president francès, i també Copríncep d’Andorra, es mostra disposat a “liderar un moviment” per garantir aquest dret a tots els països

Comentaris

Macron, a la dreta, aplaudeix després de la inscripció oficial de l'avortament a la Carta Magna.
Macron, a la dreta, aplaudeix després de la inscripció oficial de l'avortament a la Carta Magna.

Emmanuel Macron no només vol que l’avortament sigui un dret especialment protegit a França. Vol que ho sigui “de forma universal”. Així ho ha afirmat el president de la república durant la cerimònia que ha simbolitzat la inscripció d’aquest canvi a la Carta Magna gal·la. El també Copríncep d’Andorra -amb tot el que això comporta pel que fa a la situació al Principat- ha assegurat que tot just “s’inicia el combat” per aconseguir l’extensió a tot el món d’aquest dret.

“Només descansarem quan estigui reconegut a tot el món”, ha afirmat Macron, tot just pocs dies després que diputats i senadors de les dues cambres validessin, per una àmplia majoria, la inscripció de l’avortament a la Constitució. Per tant, públicament ha manifestat la voluntat de defensar que el dret a la interrupció voluntària de l’embaràs, al seu entendre, no pot quedar-se només a França, sinó que ha de ser extensiu a tots els altres països.

De fet, ha apuntat que “això no és pas el final d’una història” sinó que “és l’inici d’un combat”. Aquest, apunta és contra “les forces reaccionàries que ataquen els drets de les dones a tot el món”. Per això, ha defensat que s’hagi fet el blindatge constitucional a França perquè el dret a l’avortament “sigui irreversible”. De fet, Macron ha indicat que “potser inscriure’l fa uns anys potser era menys necessari, però amb els retrocessos que vivim en la nostra època s’ha convertit en una necessitat”.

De fet, es mostra disposat a “liderar un moviment universal”, començant pel vell contundent. Per exemple, ja ha avisat que el vol posar també a la Carta de Drets Fonamentals de la Unió Europea. Caldrà, però, veure què vol dir això amb relació al càrrec que ocupa a Andorra, el de Copríncep, més tenint en compte la posició de l’altre cap d’Estat. Com a mínim, queda clar, que des de París la postura és deixa ben clara.

SATISFACCIÓ EN LES ASSOCIACIONS DE DONES

Les paraules -i la seva contundència- han estat ben rebudes des d’Acció Feminista, convocant de la manifestació de divendres que va aplegar unes 200 persones pel centre d’Escaldes-Engordany i Andorra la Vella. La seva presidenta, Laia Ferré Marot, posa en relleu que aquest posicionament tan clar i directe suposa un canvi del tauler de joc andorrà. “Contra més passos facin ells [França] endavant, més es diferencien els dos Coprínceps i, per tant, toca buscar nous equilibris”, ha comentat.

Així, la líder de l’entitat posa en relleu que, “fins ara, només s’havien de cercar amb l’Església”. Amb la defensa forta de l’avortament que ara abandera Macron, considera que “potser tocar buscar-lo també a l’altre cantó”. I, per tant, es tracta d’un escenari que “ja interessa” de cara al desitjat objectiu d’avançar en la implementació del dret la interrupció voluntària de l’embaràs a Andorra.

Comentaris (8)

Trending