La llei d’habitatge mantindrà la congelació de lloguers només per l’any vinent

La comissió d’Afers Socials del Consell General ha enllestit el text, que es votarà dijous, sense acceptar cap dels canvis proposats per l’oposició socialdemòcrata, que portarà al ple el debat sobre la definició de preu assequible

Habitatges a Andorra La Vella.
Habitatges a Andorra La Vella.

La nova llei de mesures pel mercat de l’habitatge serà aprovada dijous pel Consell General. El text no ha sofert cap canvi en la seva tramitació a la comissió d’Afers Socials. Així doncs, es manté que la congelació de rendes serà només per un any i no pas per dos, com havia proposat el grup socialdemòcrata. La bancada, de fet, presentarà una reserva d’esmena per defensar que el concepte de “preu assequible” s’ha de basar en els ingressos familiars medians i no pas en la proposta de Govern, un 25% per sota del que marca el mercat.

El treball a la comissió ha estat relativament ràpid. Primer, perquè no hi havia, a diferència d’anys anteriors, un nombre elevat d’esmenes. Al contrari, tot just sis, presentades totes elles pel PS. I, segon, perquè els consellers de la majoria han deixat clar que no les compartien des del primer moment i, per tant, s’han refusat des del moment inicial.

Padreny i Sánchez, durant una roda de premsa.

Relacionat

El PS vol que la congelació dels lloguers sigui per dos anys

Així, es manté la idea del Govern pel que fa a la congelació de lloguers. Serà només per a un any, el 2022, i es mantindrà la intenció de permetre increments de fins a un 10% en alguns contractes sempre que les parts estiguin d’acord. El PS havia presentat una esmena per eliminar aquesta opció que, com la resta, no ha estat acceptada.

Text en global a banda, el debat parlamentari tindrà una prèvia amb la discussió sobre un dels punts que, des del PS, es volia canviar: la definició del que s’ha de considerar un habitatge a preu assequible. El Govern vol que es mantingui aquell cost un 25% per sota del de mercat. Des dels socialdemòcrates es demanava que es basés en l’ingrés familiar medià, seguint “les millors pràctiques internacionals”. Aquesta darrera proposta no ha estat acceptada en comissió i serà portada al ple via reserva d’esmena.

Els ministres Jover i Filloy, durant la roda de premsa.

Relacionat

El Govern situarà el salari mínim en 1.157,36 euros

El text, a banda de prolongar mesures ja habituals els darrers anys com ara la congelació dels lloguers  també estableix un increment del salari mínim, que se situarà, per l’any vinent, en 1.157,36 euros. De retruc, també afectarà les pensions contributives més baixes i les de solidaritat.  

Comentaris (9)

Trending