Joan Clos alerta que “no es pot córrer” amb els projectes d’habitatge públic

L’exalcalde de Barcelona i exdirector d’ONU Hàbitat avala les mesures adoptades fins ara pel Govern, com ara un Institut que, assegura, “pot permetre una anàlisi de la situació i de quines poden ser les solucions”

Clos i Filloy s'han trobat en una reunió al Prat del Rull.
Clos i Filloy s'han trobat en una reunió al Prat del Rull. G. P.

L’exalcalde de Barcelona i exdirector general d’ONU Habitat Joan Clos ha avalat les polítiques d’habitatge impulsades pel Govern, durant la trobada mantinguda amb el ministre del ram, Víctor Filloy. L’actual president de l’associació immobiliària Fiabci a Espanya ha destacat que iniciatives com l’Institut de recent creació “són interessants” a l’hora que ha advertit que “no es pot córrer” a l’hora de fer pisos socials o a preu assequible, ja que “el risc d’equivocar-se és molt gran”, tot apuntant que cal garantir que hi haurà demanda.

Clos s’ha desplaçat aquest divendres a Andorra, on s’ha reunit amb el ministre d’Habitatge. Filloy ha destacat l’interès que té copsar l’opinió d’una persona amb la seva “experiència”. Així, se li ha traslladat l’estat de la qüestió al Principat i les mesures que s’han aplicat els darrers anys. Si s’ha de fer cas a les paraules expressades per qui també fou ministre espanyol d’Indústria, Comerç i Turisme, es va “pel bon camí”.

El polític espanyol ha posat en relleu que la creació de l’Institut de l’Habitatge “és interessant”. En aquest sentit, ha destacat que l’organisme “ha de permetre tenir una anàlisi comprensiva de quin és el problema i quines poden ser les solucions”.

També s’ha mostrat partidari d’impulsar pisos socials i a preu assequible, advertint, això sí, que són projectes amb els quals “no es pot córrer”. I és que, ha avisat, “no només és construir-los” sinó tenir clar que són “flexibles” per adaptar-se a com puguin anar canviant les condicions econòmiques i socials així com “garantir que tindran demanda”.

Clos reunió Filloy i Ribó

En aquest sentit, ha volgut posar en relleu que “si els fas a 30 quilòmetres del centre, potser ningú els vol”. Sobre aquest punt, ha posat en relleu que “a molts països, inclosa Espanya, s’han comès errors” i, per tant, “la política en aquest àmbit ha de ser molt seriosa i rigorosa”.  L’experiència, ha apuntat, li ha ensenyat que “l’habitatge a preu assequible s’ha de fer on és necessari, no pas on el sòl és més barat”, ja que “ha de ser sostenible econòmicament i financerament”.

Clos ha apuntat que “calen polítiques públiques” per resoldre un problema “global” que afecta molts països però que aquestes són “complexes”. Una mesura que, segons el seu criteri, no funcionaria, seria la de limitar els preus. El, cal recordar, president de Fiabci Espanya, s’ha mostrat totalment contrari a aquesta opció tret de situacions molt excepcionals.

“Està estudiant i no solen ser una mesura eficient”, ha afirmat. De fet, ha advertit, “el que fan és reduir l’oferta”, ja que “disminueix la inversió i la qualitat del producte”, a banda d’incentivar que “es facin trampes”. En canvi, sí que ha avalat que “es pacti una determinada rendibilitat per poder fer habitatge assequible”.

Per la seva banda, el ministre Filloy, ha recollit el guant i ha volgut defensar, un altre cop, que la problemàtica de l’habitatge s’ha de solucionar “amb un conjunt de petites accions” que, això sí, no donaran fruit a curt termini. “Les fórmules a tots els països són similars”, ha assegurat, a la vegada que ha remarcat que la voluntat sempre serà “intervenir el mínim al mercat”.

Comentaris (4)

Trending