Govern recula i retira l’aplicació total de l’IPC al lloguer de la llei de mesures urgents

El rebombori ocasionat per les declaracions del ministre de Territori, Víctor Filloy, van obligar a l’executiu a fer una reunió i desautoritzar aquesta posició i canviar el criteri

El cap de Govern durant un parlament aquest dissabte a Encamp.
El cap de Govern durant un parlament aquest dissabte a Encamp.

El passat dijous, durant la diada de Meritxell, el ministre de Territori i Habitatge, Víctor Filloy, va explicar que a la nova llei de mesures urgents d’aquest sector s’inclouria la possibilitat per als llogaters d’augmentar els arrendaments amb la inflació. El cap de Govern, Xavier Espot, ha assenyalat aquest dissabte que, després de mantenir una reunió “serena i pausada” s’ha decidit fer una passa enrere i retirar aquesta decisió per la “volatilitat de l’IPC”.

El Govern ha reculat, o més aviat ha fet recular a Filloy, en la decisió sobre permetre als propietaris traslladar tot l’IPC als lloguers l’any vinent. El rebombori ocasionat per les declaracions del ministre van portar a l’executiu a fer una reunió gairebé d’urgència, on es va haver de desautoritzar la posició inicial al respecte. Espot ha assenyalat que “com pot passar en una llei que encara no s’ha presentat, les coses poden canviar”. I el que s’ha decidit és que això no es pot fer en un context en què l’IPC és “molt volàtil” i pot arribar a xifres que poden complicar, i molt, el preu de l’habitatge de lloguer en cas de portar-se endavant la mesura inicialment plantejada.

“Era més prudent no contemplar res a la llei de mesures urgents”, ha assegurat Espot. El principal problema que hauria observat el cap de Govern és que el text s’entrava a tràmit parlamentari fins a tres mesos abans que s’acabi l’any, “i per tant, remetre la qüestió de si s’incrementava o no l’IPC als lloguers o si s’incrementava només una part, a tenir una idea més aproximada de l’IPC tancat a finals d’any”.

“Però també dependrà molt del que acabi sent l’IPC, no és el mateix que sigui del 3 o el 4%, que potser ens ho podem plantejar, o que sigui del 10 o del 12%”

Això no significa que la mesura estigui descartada del tot, sinó que “dependrà molt del que s’acabi decidint en matèria salarial”. En aquest sentit, Espot ha insistit en les intencions del Govern de crear un diàleg social entre sindicats i patronal. “Però també dependrà molt del que acabi sent l’IPC, no és el mateix que sigui del 3 o el 4%, que potser ens ho podem plantejar, o que sigui del 10 o del 12%”, ha explicat Espot.

En tot cas, el que ha deixat clar és que lloguers i sous hauran d’anar plegats. Si es dóna aquesta situació en què l’IPC acumulat és del 4% aproximadament, “podem augmentar salaris en aquest percentatge i, per tant, els lloguers també”. Però si s’arriba fins al 10 o el 12%, “és evident que els salaris no poden incrementar-se en aquest percentatge, perquè el teixit productiu del país no ho suportarà i al final això repercutirà en una pèrdua de llocs de treball que no volem”.

El ministre de Territori i Habitatge, Víctor Filloy.

Relacionat

Els propietaris de pisos podran traslladar tot l’IPC al lloguer l’any vinent

Per tant, el Govern ha reculat, però ha deixat la porta ben oberta a una decisió que es prendrà, no obstant, tenint en compte salaris i lloguer com a conjunt gairebé inseparable. “Encara queda pendent definir tot allò que vam consensuar i decidir entre tots, i particularment aquest punt, allò que s’havia acordat en el seu moment serà diferent”, ha explicat Espot. Les diferències amb el que va anunciar Filloy dijous passat, per tant, s’han donat perquè “ell va establir un plantejament en un moment determinat i, després, en el debat, s’ha mirat fil per randa el text, que s’ha d’acabar de tancar, es va acordar una cosa diferent i ell també la va compartir”.

 

Comentaris (20)

Trending