La flexibilització dels ajuts a l’habitatge permet accedir 257 llars més

Són les noves prestacions que s’han concedit després dels canvis amb la Llei per millorar el poder adquisitiu de la ciutadania i suposen per al Govern un import anual proper a 536.000 euros, que se suma als beneficiaris que van veure prorrogat el programa del 2022

Un edifici amb el cartell de lloguer o venda.
Un edifici amb el cartell de lloguer o venda. B.N.

Entre gener i juny, Govern ha atorgat un total de 257 noves prestacions per ajudar famílies i persones a pagar el lloguer de l’habitatge on viuen. Això suposa un import compromès que frega els 536.000 euros. De cada cinc peticions rebudes, una s’ha refusat. Els col·lectius més afavorits per aquest programa són les famílies monoparentals i les persones grans.

Com es posa en relleu en la nota feta pública per Estadística, aquestes noves ajudes són fruit dels canvis en la Llei per millorar el poder adquisitiu dels ciutadans aprovada a finals de la passada legislatura. Enguany, el programa tradicional de subvencions a l’habitatge de lloguer no ha tingut cap convocatòria sinó que s’ha optat per prorrogar l’existent ja el 2022. És a dir, qui ja tenia concedit l’ajut, el manté. Per tant, les dades d’aquest 2023 responen bàsicament a la flexibilització que es va establir legislativament.

Arran de l’aprovació del text, Govern va rebre un total de 389 peticions per poder entrar al programa. D’aquestes, es van considerar favorables el 66,1% (257) mentre que 31 estan encara en procés d’anàlisi i 22 s’han arxivat. 76 més (19,5%) s’han refusat, en la majoria de casos (47) perquè el demandant supera el barem d’ingressos o patrimonial. 11 peticions més s’han refusat perquè la persona o família viuen en un allotjament turístic i 10 més per incompatibilitat amb altres prestacions.

Les 257 demandes acceptades suposen un import compromès total per tot l’any de 535.645,09 euros. És a dir, una mitjana de 2.084,22 euros per beneficiari. No es pot oblidar, però, que el receptor final d’aquests diners no deixar de ser el propietari de l’immoble llogat.

Pel que fa a la distribució dels ajuts per parròquia, la majoria (89, el 34,6% del total) són per llars d’Andorra la Vella. Li segueixen Escaldes-Engordany (40), Sant Julià (38), la Massana (35) i Encamp (34). Menys beneficiaris hi ha a Ordino (6) i Canillo (15).  

Si s’analitzen les dades en funció de la tipologia de la llar que rep l’ajut, es veu que un 23% dels casos són famílies monoparentals. En segona posició trobem les persones grans (21,8%). Ja a més distància hi ha discapacitats (5,8%) i joves (7%).

Etiquetes

Comentaris (2)

Trending