Filloy afirma que tots els aturats que necessiten ajuda hi tenen accés

En resposta a preguntes del conseller socialdemòcrata Roger Padreny, el ministre d’Afers Socials defensa els canvis introduïts en un ajut per desocupació involuntària que s’adapta, assegura, a l’actual situació

El ministre de Territori i Habitatge, Víctor Filloy.
El ministre de Territori i Habitatge, Víctor Filloy. SFGA/CEsteve

El Govern considera que totes aquelles persones que es trobin en situació d’atur per culpa de la crisi econòmica provocada pel coronavirus, especialment aquelles que treballaven en activitats vinculades al turisme, poden accedir de forma més fàcil a l’ajut per desocupació. Així, es defensa que amb el decret publicat el passat 17 de febrer, s’ha unificat tot en una única prestació per a tota la població i, a més, s’han fet més flexibles els requisits per optar-hi.

Així s’assegura en la resposta escrita feta pel ministre d’Afers Socials, Víctor Filloy, a les preguntes formulades ara fa unes setmanes pel conseller general del grup socialdemòcrata Roger Padreny. El parlamentari demanava si es pensava ampliar temporalment l’ajut establert per aquells aturats que, inicialment, preveien trobar feina en activitats vinculades a la temporada d’hivern. Des de l’executiu, es recorda que la durada de la prestació es preveia fins que “les empreses relacionades amb l’activitat de l’esquí no iniciessin amb normalitat” la campanya, fet que, finalment, no s’ha produït.

Per això, s’indica, el 17 de febrer es va publicar un nou decret que derrogava el del desembre i que “assimilava” els beneficiaris d’aquell ajut a qualsevol persona que pogués optar a la prestació per desocupació involuntària ja existent. “D’acord amb aquesta disposició, les persones veuen prorrogat el seu ajut per un període de sis mesos a partir del moment de l’atorgament inicial, el qual es pot  prorrogar  per  tres  mesos  més  quan  la  persona perceptora  de  l’ajut  continuï  en  situació  de desocupació  involuntària  i  tingui  50  anys  o  més,  o tingui persones a càrrec que cohabitin en el domicili familiar  i  tinguin  la  consideració  d’assegurades indirectes  segons  la  legislació  vigent  en  matèria  de seguretat social”, recorda Govern.

A més, es van flexibilitzar altres requisits com ara l’ampliació del “període en què s’ha d’haver produït el fet causant de la situació de desocupació de sis a dotze mesos o l’exigència d’un termini previ d’inscripció al Servei d’Ocupació. Per això, s’argumenta que “s’ha volgut unificar en un únic ajut, adreçat a tota la població i eliminar ajuts sectorials i, a la vegada, s’ha flexibilitzat els requisits que majoritàriament suposaven un problema per a moltes persones que, trobant-se en situació de desocupació involuntària, no hi tenien accés per no complir-se alguns”. Així, defensen que la nova normativa “s’adapta a la situació actual de crisi i a les necessitats presents de les persones que es troben sense feina per causes alienes a la seva voluntat”.

Etiquetes

Comentaris

Trending