Les famílies amb persones amb discapacitat necessiten ‘respirar’ més d’ençà de la pandèmia

(AMB VÍDEO) La Fundació Nostra Senyora de Meritxell ha detectat un increment molt notable de demanda del programa Respir després de la crisi sanitària

Xavier Espot departint amb usuaris del centre.
Xavier Espot departint amb usuaris del centre. Toni Solanelles

La Fundació Nostra Senyora de Meritxell ha detectat d’ençà de la pandèmia un increment molt notable de demanda per al programa Respir, que permet a les famílies amb integrants amb alguna discapacitat internar-los durant el temps que necessitin per tal que cuidadors i persona amb discapacitat puguin agafar-se un temps de desconnexió recíproca. Durant la pandèmia el servei es va deixar de prestar per poder garantir que el centre sociosanitari fos “un entorn segur”. També s’ha detectat aquest 2023 un increment en els ingressos residencials a l’Albó.

Així ho ha explicat la directora de l’àrea d’atenció a l’adult i l’envelliment de la fundació, Elisabet Tugues, en el marc de la visita que han fet diversos integrants del Govern, amb el màxim responsable de l’executiu, Xavier Espot, al capdavant, en les instal·lacions del centre que acull diversos tallers i serveis. Les instal·lacions de la històrica Escola especialitzada de Meritxell. D’una banda, els usuaris del centre han obsequiat Espot i els ministres d’Afers Socials, Trini Marín, i de Relacions Institucionals i Educació, Ladislau Baró, i els seus respectius secretaris d’Estat Josep Anton Bardina i Esther Cervós, amb uns punts de llibre i uns clauers fets al taller Xeridell.

El Govern ha fet metafòricament lliurament del regal de Nadal que fa a la fundació, un llit de cota zero, que com ha explicat Tugues, permet rebaixa tota l’estructura mecanitzada fins a nivell de terra i d’aquesta manera es pot atendre molt millor els usuaris alhora que els professionals -a la fundació són 350 de diverses naturaleses i branques- treballar amb “una ergonomia més saludable”.

Visita institucional de Xavier Espot, Trini Marín i Ladislau Baró a la fundació Meritxell.
Visita institucional de Xavier Espot, Trini Marín i Ladislau Baró a la fundació Meritxell. Toni Solanelles

Tugues ha explicat que des del final de la pandèmia cap aquí s’ha tingut “la demanda de moltes famílies per fer serveis de respir”. La responsable de la fundació ha indicat que el programa Respir “és el servei que permet a les famílies tenir un respir d'aquesta persona familiar que tenen a casa i el que ens hi permeten és el que nosaltres oferim és això, és que puguin venir a la residència durant el temps que sigui necessari, potser dos dies, tres dies, una setmana o un mes, i proporcionar tota aquella atenció que no es dona llavors a casa sinó a la residència”.

Elisabet Tugues ha indicat que “el boom” ha vingut una vegada passada la pandèmia. En els moments d’auge de la crisi sanitària es va deixar sense efecte el servei per mirar de protegir el centre. Amb posterioritat hi ha hagut una allau de demandes fins a recuperar la normalitat i, fins i tot, superar-la. La directora de l’àrea d’atenció a l’adult i l’envelliment de la fundació també ha explicat que “a la residència hem tingut moltes entrades de persones que ara viuen amb nosaltres”.

Elisabet Tugues ha deixat clar, però, que no està relacionat “ni amb cap problema ni amb cap casuística”. Però, certament, si altres anys ingressaven un o dos joves, infants molts cops, aquest any han estat una xifra força més considerable. A l’Albó hi ha 42 persones ingressades -“els nostres residents viuen de manera permanent a la residència, és la seva casa i durant el dia passen el dia amb qualsevol altre servei de la fundació o en alguns que van a treballar en una empresa ordinària”- “però la fundació atén 600 persones de tot el país”, ha precisat Tugues.

La directiva de la fundació ha explicat també, entre altres coses, que “el que sí que tenim ara amb molta activitat és el projecte d'accessibilitat cognitiva”. Alhora, Tugues ha advocat per “continuar buscant benefactors de la fundació i amics de la fundació que ens facin costat i que ens puguin dia a dia donar la possibilitat de contribuir amb la millora de la qualitat de vida de les persones que tenim en qualsevol dels trams del seu cicle vital”.

Elisabet Tugues ha explicat que el nombre d’usuaris va creixent d’any en any. “Sí que és veritat que hem notat un augment molt significatiu en els darrers anys i al final la Fundació dona atenció des dels primers anys de vida fins al final de vida, amb la qual cosa tenim un ram molt llarg i ja tenim a qualsevol edat i a qualsevol tipus de discapacitat”. Una de les qüestions que pot explicar aquest increment és el fet que “sempre es diagnostica abans la discapacitat des de les edats més primerenques i això el que fa és que puguis atendre la persona des de molt jove i poder donar-li totes aquestes recursos i aquestes atencions que necessita”.

BALANÇ GOVERNAMENTAL

En nom del Govern, qui ha fet la valoració respecte de la visita a la popularment coneguda com a escola Meritxell, el ministre de Relacions Institucionals i d’Educació, Ladislau Baró, ha assegurat que la visita permet “arribar més enllà de les portes de la institució i mostrar a la ciutadania les activitats i la vida en aquesta institució que treballa per a la integració i la inclusió de les persones amb discapacitat en la societat, i que té una tradició molt llarga en la història contemporània d’Andorra”.

IMG 2832
Usuaris del centre cantant nadales.

Baró ha destacat que la tasca que efectua la Fundació Nostra Senyora de Meritxell “garanteix els drets humans de les persones discapacitades de la manera més aprofundida possible, la qual va més enllà de les etapes educatives de l’escola, passant per l’habitatge i l’emancipació personal d’aquest col·lectiu”. El ministre ha ressaltat les diferents adaptacions en la seva forma jurídica que ha anat adoptat la institució.

Les adaptacions, ha dit Baró, hauran de ser “constants” perquè “aquesta realitat cada vegada és més àmplia i va en consonància amb els directius que des de Nacions Unides arriben o des de la mateixa voluntat del país”. Els reptes de la fundació, des del punt de vista governamental, són “de caràcter organitzatiu, d’altres de caràcter pressupostari”, encara que el ministre ha admès que es destinen molts diners a la fundació.

Comentaris (3)

Trending