Famílies de joves amb trastorns de conducta i addiccions reclamen passar de les paraules als fets

El ministeri d’Afers Socials, Habitatge i Joventut ha presentat a la comissió tècnica d’adolescents amb risc el nou programa de formació sociolaboral

Un moment de la trobada al Centre de Congressos d'Andorra la Vella.
Un moment de la trobada al Centre de Congressos d'Andorra la Vella. J. A. VILADOT / SFGA

Les associacions de famílies d’infants i joves que pateixen trastorns de conducta i addiccions reclamen a l’administració que més enllà de les bones intencions mostrades i els projectes que fa anys que s’impulsen hi comenci a haver resultats. Que es passin de les paraules als fets. Així ho han explicat després de la segona reunió de la Comissió tècnica sobre el tractament de joves i adolescents amb trastorns conductuals i addiccions.

La trobada, celebrada al Centre de Congressos d’Andorra la Vella, ha reunit a representants dels ministeris d’Afers Socials, Habitatge i Joventut; Salut; Justícia i Interior; i Cultura i Esports. També s’hi han aplegat responsables de tres dels col·lectius que representen els interessos de dels infants i joves en risc. Tant Fills d’Andorra, com l’Associació per a la Defensa dels Joves en risc, com l’Associació de Famílies per a la Salut Mental (AFMMA) han coincidit en què la trobada ha estat positiva. Però totes volen una major implicació perquè els projectes que hi ha sobre la taula, alguns des de fa molts anys, tirin d’una vegada endavant.

Els familiars reclamen les bones intencions però demanen la documentació dels programes exposats per poder-los valorar més adequadament i fer-hi les aportacions que s'escaiguin

L’objectiu d’aquesta trobada, segons l’administració, ha estat el d’analitzar transversalment la tasca que s’està desenvolupant en aquest àmbit per, d’aquesta manera, aportar respostes concretes i executives per als joves que tenen aquestes problemàtiques, així com a les seves famílies. Entre les diverses accions que s’han treballat i desenvolupat aquests darrers mesos, el ministeri d’Afers Socials, Habitatge i Joventut ha presentat a la comissió el nou programa de formació Sociolaboral per adolescents i joves en risc. Aquest programa contempla un conjunt d’accions i seguiment tècnic especialitzat adreçat a possibilitar la inserció i manteniment laboral d’aquells adolescents i joves en situació de risc.

La presidenta de l’associació que defensa el jovent en risc, Sandra Cano, ha demanat que es es potenciïn molt més els oficis, que hi hagi una valorització dels oficis. Cano ja veu bé allò que han presentat els representants institucionals. Però igual com ha fet la presidenta de l’AFMMA, Rosa Lluís, demanen que se’ls entregui la documentació relativa amb el programa per “poder comprovar si està ben estructurat”, segons Lluís, i que s’hi puguin fer les aportacions pertinents. Tant Cano com Lluís han ressaltat la voluntat constructiva de les famílies de fer aportacions poder avançar en la direcció correcta.

Una de les qüestions que amoïnen és un possible rebrot de coronavirus, i en aquest sentit es demana que es tinguin a punt els mitjans escaients per poder fer front a les necessitats en matèria de salut mental, que durant el confinament van coixejar 

Segons el ministeri, l’ocupació laboral, amb el suport i supervisió professional, es planteja com una dimensió bàsica per abordar i treballar altres processos d’integració social, com l’assoliment i integració de noves responsabilitats i valors, el descobriment de noves habilitats, potencialitats i aficions, l’adquisició d’un nou reconeixement i identitat social, la millora de la seva autoestima o la modificació del seu temps quotidià o grups d’iguals, entre altres molts beneficis.

Com s’ha dit, les associacions ja valoren molt positivament la proposta. Però mentre des de Fills d’Andorra s’haurien reclamat més mitjans, Rosa Lluís exigeix “resultats”. La presidenta de l’AFMMA és, de llarg, la més veterana en aquesta mena de reunions. Fa 22 anys que s’hi baralla, “i ja n’estem una mica cansats. Les bones intencions ja hi són, hi ha coses que s’estan fent, projectes, però ja toca que hi hagi resultats” palpables ha demanat Lluís.

Tant AFMMA com l’associació que defensa els joves en risc han demanat també als ministeris concernits que estiguin preparats pel cas d’un rebrot de coronavirus que obligui a fer un nou confinament. En aquest sentit, tant Cano com especialment Lluís han remarcat que durant la primera etapa de la crisi sanitària no hi va haver prou recursos en matèria de salut mental, i això va comportar un greu perjudici. Per aixo han reclamat que s’estigui apunt per si hi ha més dificultats a causa de la Covid.

Pla de salut mental i drogodependències i cànnabis

Rosa Lluís, entre els exemples de les coses que fa temps que es remenen i no acaben d’arrencar, ha esmentat el pla de salut mental i el de drogodependències. Està convençuda que si d’una vegada per sempre s’elaboren tal i com ja haurien d’haver estat, aquests plans contribuirien de manera decisiva a resoldre una part dels problemes que pateix el jovent amb addiccions i trastorns de conducta.

L'AFMMA reclama un debat nacional sobre el cànnabis partint de "molt coneixement i sense pressa" per analitzar els pros i els contres

En relació amb les drogodependències, des d’un vessant a priori positiu, Lluís també ha reclamat un debat nacional sobre el cànnabis. La presidenta de l’AFMMA ha deixat clar que a títol personal està en contra que es permeti el cultiu al Principat però, en canvi, reconeix que des de l’associació el que cal defensar és un debat “que s’ha de fer amb molt coneixement i sense pressa” sobre els pros i els contres del conreu d’aquesta planta que es vol que tingui un valor medicinal.

Finalment, Lluís, que s’ha interessat per l’ús i la reglamentació de les pistoles elèctriques, sobre les quals el director de la policia, Jordi Moreno, assistent a la trobada, hauria assegurat que no hi ha cap problema, també ha demanat que l’AFMMA, com la federació que engloba les associacions de persones amb discapacitat, pugui ser present en en el pla d’infància i adolescència.

Etiquetes

Comentaris (3)

Trending