Familiars de residents a Salita es mobilitzen per emprendre accions contra la “desatenció permanent”

El primer pas és reunir el màxim de persones que s’hagin trobat en situacions de deixadesa per la inacció de la direcció del centre i per “l’evident manca de recursos”

Una imatge de la part posterior de Salita.
Una imatge de la part posterior de Salita. Toni Solanelles

Familiars de persones residents al centre sociosanitari Salita s’estan movent per constituir una associació d’acompanyants d’usuaris de la residència gestionada per la multinacional Domus Vi i començar a emprendre accions -les que en el seu moment escaiguin- per tal de combatre la “desatenció permanent” que es viu a l’equipament, en gran part, admeten els impulsors de la mobilització, “tolerada i fins i tot promoguda” per la direcció.

De fet, no és la primera vegada que hi ha mobilitzacions familiars, però les fonts admeten que no han acabat mai de quallar i això ho han fet valdre els responsables de l’equipament residencial per anar fent la seva i, fins i tot, adoptar mesures per tal de mirar de “tapar” totes les males praxis i “fins i tot algunes negligències” que aparentment s’han protagonitzat en el centre. La Justícia ja fa temps que té sobre la taula algunes querelles per alguns d’aquests comportaments. Des de gel per rentar els plats que s’ha confós o s’ha fet passar per cafè a sobremedicació dels usuaris per tenir-los degudament controlats.

El centre residencial Salita està ubicat a la parròquia d'Escaldes.

Relacionat

Neguit a Salita per la rotació de metges

Abans de la pandèmia, durant la crisi sanitària i ara que ha remès l’impacte de la Covid. Els mals del centre sociosanitari són, si fa o no fa, sempre els mateixos. “Seria injust no dir que hi ha personal que fa la seva feina amb molta professionalitat i vocació, però això són els casos mínims”. Sia per decisió personal o per manca de formació o el que s’escaigui, la desatenció sol ser una constant, segons els familiars, que admeten que per descobrir aquestes males praxis s’ha de fer un seguiment constant del familiar internat.

“Segurament, si vas a veure el teu familiar un cop per setmana a la zona de recepció tot semblarà perfecte, però és que tot és façana.” Un dels grans problemes, asseguren els promotors d’aquesta mobilització que, d’entrada, es vol articular a través del correu electrònic familiessalita@gmail.com, és l’evident manca de personal. Començant pel fet que no hi ha un metge fixe almenys des del novembre de l’any passat i que el facultatiu encarregat de l’atenció dels usuaris passa quan pot pel centre i, normalment, “fa visites virtuals o telefòniques, un fet de molt difícil comprensió davant la naturalesa dels pacients”.

Rètol de Salita a l'entrada del centre sociosanitari.

Relacionat

La Batllia investiga diverses negligències a Salita

De personal, indiquen les fonts, només n’hi ha dos per planta i de vegades una persona sola s’ha d’encarregar de tota la planta, fins i tot en aquelles on hi ha els interns més dependents. “Per la nit hi ha dues o tres persones per a totes les sis plantes de la residència i no es fan les rondes cada dues hores com diuen.” En aquest escenari, la “manca de coordinació i de seguiment és evident”. “Ni metges, ni infermeria, ni auxiliars… el funcionament és molt deficient”, han indicat les fonts.

Les inspeccions realitzades o bé pel ministeri de Salut o bé pel d’Afers Socials, o conjuntament, sempre han detectat alguna que altra mancança, però pràcticament sempre també han acabat els expedients en no-res. Per això es reclama una altra acció decidida i “sense voluntat de tapar res” vist que hi ha places concertades amb l'administració. A més, i en funció de la resposta que es doni a la mobilització ara activada, es planteja iniciar una bateria d’accions de tota mena. Des de sol·licitar reunions amb responsables a promoure accions legals per la via penal. El que escaigui.

Comentaris (26)

Trending