Una experta en Seguretat Social afirma que “s’alarma en excés” del risc de col·lapse del sistema

La catedràtica Yolanda Valdeolivas, proposada pel PS, explica que, al seu entendre, el gran problema a Andorra és la manca de finançament per les baixes cotitzacions que, afirma, tenen recorregut per ser incrementades

Valdeolivas, parlant amb els consellers generals del PS.
Valdeolivas, parlant amb els consellers generals del PS. PS

“Hi ha un risc de sobredimensionament de la crisi del sistema”. És l’advertència de la catedràtica de Treball i Seguretat Social de la Universitat Autònoma de Madrid, Yolanda Valdeolivas a la comissió d’estudi per a la sostenibilitat de les pensions. L’experta, proposada pel PS, ha indicat que, mentre que “fa dècades que s’alarma en excés”, en canvi, a cap país s’ha produït un col·lapse. Parlant específicament d’Andorra, ha apuntat que un dels principals problemes és un infrafinançament del sistema, que es pot solucionar perquè els salaris poden assumir cotitzacions més elevades.

Valdeolivas ha participat en una nova sessió de l’òrgan i ha volgut llançar diferents advertències. Una primera és l’avís que “cal ser conscients de la responsabilitat que s’assumeix” a l’hora d’impulsar una reforma del sistema, ja que es troba al moll de l’os de l’estat del benestar. Per tant, si s’ha de fer ha de ser de “forma reflexionada, acurada i sent conscients de tots els interessos en joc”.

I és aquí on ha apuntat el risc de fer més urgent i alertat en excés dels problemes de les pensions. “Fa dècades que s’alarma de la crisi dels sistemes de protecció social, amb el suport de xifres que jo em permeto posar en dubte i en discussió, ja que els números es poden manipular tant com les paraules i poden amagar darrere intencions i objectius”, ha apuntat, tot recordant que “en cap país de l’entorn hi ha hagut col·lapse, malgrat que les reformes no han tocat les línies vermelles del sistema”.

Valdeolivas, qui va ser secretària d’Estat de Treball amb l’anterior govern socialista, no ha amagat quina és la intenció al darrere. “No s’amaguen els guarismes reformes ideològiques, que volen debilitar l’Estat per entregar part del que és públic a les entitats financeres?”, s’ha demanat.

Sobre el sistema andorrà de pensions, ha apuntat que el principal problema és la falta de finançament, a causa d’unes cotitzacions per sota del nivell de vida. En aquest sentit, ha assegurat que hi ha recorregut per apujar-les. “Els salaris són capaços de suportar més cotització”, ha afirmat, tot recordant que “menys del 4% del PIB es destina” a aquest objectiu.

I, al seu entendre, s’ha de recórrer, ja que “la solució no és reduir despeses sinó adequar els ingressos”. En aquest objectiu, ha comentat, no s’ha de descartar la possibilitat d’instaurar una figura fiscal destinada a aconseguir més ingressos. El que sí que ha criticat és el fet que part de les cotitzacions es destinin a la branca sanitària. També ha posat el focus en el fet que “hi ha un desequilibri entre el que correspon al patró i al treballador, quan la capacitat contributiva de les empreses és molt superior a la dels empleats”.

Etiquetes

Comentaris (6)

Trending