L’executiu no ha rebut cap denúncia ni queixa per LGTBI-fòbia aquest 2022

A Andorra "la pressió social" fa que costi més fer el pas i hi hagi molt camí a fer en matèria legislativa, que millorarà una vegada s'aprovi el nou codi de família

Un moment de la xerrada organitzada pel ministeri d'Afers Socials, Joventut i Igualtat i Diversand
Un moment de la xerrada organitzada pel ministeri d'Afers Socials, Joventut i Igualtat i Diversand

El Govern i, en concret, el departament d’igualtat no ha rebut cap denúncia ni queixa per LGTBI-fòbia en aquests primers cinc mesos de l’any. Així ho ha assegurat la ministra d’Afers socials, Joventut i Igualtat, que ha estat l’encarregada d’iniciar la xerrada que ha tingut lloc aquesta tarda a l’Hotel Rosaleda, seu del ministeri de cultura, on el periodista David Guerrero, autor del llibre Corres como una nena, ha volgut posar en relleu com el món de l’esport aquesta discriminació encara és més accentuada.

El Govern i, en concret, el departament d’igualtat no ha rebut cap denúncia ni queixa per LGTBI-fòbia en aquests primers cinc mesos de l’any. Així ho ha assegurat la ministra d’Afers socials, Joventut i Igualtat, Judith Pallarés, que ha estat l’encarregada d’iniciar la xerrada que ha tingut lloc aquesta tarda a l’Hotel Rosaleda, seu del ministeri de cultura, on el periodista David Guerrero, autor del llibre Corres como una nena.

“Costa denunciar perquè costa assumir el que t’està passant i, a vegades, pots tenir por”

Sobre aquest punt, Pallarés ho considera “com un bon senyal”, tot i que ha reconegut que “no sempre ens arriba tot”, que ha animat a tots aquells que ho pateixin a denunciar-ho. Una visió compartida per la presidenta de Diversand, Rocío Soler, que ha afirmat que “costa denunciar perquè costa assumir el que t’està passant i, a vegades, pots tenir por”. Des de l’entitat no tenen registres, però, sí que poden confirmar que hi ha casos “per comentaris”. A més, ha aprofitat el moment per alertar que “la societat ho té molt interioritzat a nivell cultural que es van transmetent de manera generacional i inconscient”.

La xerrada ha estat només un dels actes que s’emmarca en el Dia Internacional contra la lesbofòbia, l'homofòbia, la bifòbia i la transfòbia que se celebra cada 17 de maig i que tindrà continuïtat amb altres actes. Per aquest primer esdeveniment, s’ha escollit l’esport perquè aquesta discriminació encara és més accentuada. Durant la xerrada ha anat desgranant esportistes i fets que han marcat un abans i un després en aquesta temàtica.

Diversos components de Diversand al pas de vianants.

Relacionat

Campanya de sensibilització per lluitar contra la LGTBI-fòbia

D’altra banda, sobre la situació del col·lectiu LGTBI+ al Principat, Soler ha volgut reiterar hi ha “molta desinformació” sobre el tema i que és un “tema de respecte i no tenim per què encaixar”. De fet, en el país hi ha un problema afegit, “la pressió social”, i que fa que a molts els hi costi fer el pas i reconèixer la seva orientació sexual “perquè tothom es coneix”.

El camí a Andorra encara és llarg. De fet, el primer pas serà el nou codi de família que ja ha entrat a tràmit parlamentari i queda pendent de les esmenes i l’aprovació al Consell General. De fet, segons l’ILGA, una associació europea que defensa els drets del col·lectiu LGTBI, Andorra només té el 32% de tots els rangs que mesura com a acomplerts; una situació que Pallarès s’ha mostrat convençuda que “millorarà” una vegada es doni llum verda al text legislatiu.

Etiquetes

Comentaris

Trending