Espot diu que “no deixarem a l’estacada” temporers sense feina pel retard de la campanya d’hivern

El cap de Govern admet que només qui ja tingui permís d’immigració podrà optar a ajudes formalment establertes però afirma que “donarem resposta a les necessitats bàsica de qualsevol persona que es trobi a Andorra”

El Tarter és un dels llocs on tradicionalment s'instal·len molts temporers.
El Tarter és un dels llocs on tradicionalment s'instal·len molts temporers.

El retard en la reobertura de les estacions tindrà una conseqüència directa en el col·lectiu de temporers. Molts d’ells es troben des de fa dies al país però han vist com les empreses amb qui havien aparaulat una feina no formalitzaven els contractes a l’espera de com evolucionés la situació. I, ara, queda clar que moltes no ho faran fins al gener, si és que llavors es posen en marxa les pistes. El cap de Govern, Xavier Espot, ha volgut enviar-los un missatge de tranquil·litat, tot assegurant que, si cal, tindran ajuda. “No deixarem ningú a l’estacada”, ha afirmat.

En un nombre molt inferior al d’anys anteriors -en perquè, com ha recordat el màxim responsable de l’executiu, les quotes s’han reduït un 30%-, però de temporers, o de persones que aspiren a convertir-se, ja hi ha al país. Hi ha treballadors que ja es troben al Principat, sigui perquè tenien acords verbals per incorporar-se a alguna empresa sigui perquè volien provar fortuna. Des de fa dies, molts ja havien comprovat com les contractacions quedaven aturades a l’espera de quines fossin les decisions dels països veïns i si permetien activar la campanya d’hivern que, ara, no començarà fins al gener. En alguns casos, això podria suposar que quedessin en situacions delicades.

El Tarter, com Soldeu, són dos dels nuclis amb més presència de temporers durant l'hivern.

Relacionat

El retard en la formalització dels contractes fa dubtar molts temporers si quedar-se al país

Espot ha recordat que “ja fa quinze dies vam aturar l’emissió de visats” i, assegura, “el flux s’ha tallat en gran manera”. Ara bé, el problema encara persisteix, ja que, com ha reconegut, “hi ha un nombre rellevant de temporers que estaven esperant ser contractats”. El cap de Govern ha garantit que “els que disposin de l’autorització pertinent, gaudiran de l’ajut i la cobertura de les administracions andorranes”.

El problema, ha admès, poden ser aquelles persones que, justament, estaven pendents de tancar el contracte per obtenir el permís de residència. Malgrat reconèixer que al país hi poden estar de forma legal durant tres mesos com a turistes, Espot sí que ha apuntat que “el sistema no abasta qui no disposi d’una autorització d’immigració”. Ara bé, ha manifestat que “com a país modern, pròsper i responsable, implicat en el respecte als drets humans, tenim la possibilitat de donar respostes a les necessitats bàsiques de qualsevol persona que es trobi a Andorra”. Per tant, ha garantit, “tenim empara per no deixar ningú a l’estacada”.

Etiquetes

Comentaris (14)

Trending