Espot assegura que els padrins tindran tots els medicaments amb tercer pagador l’estiu vinent

El president de la Federació de Gent Gran, Félix Zapatero, ha collat Govern amb les mancances que encara té el sistema, principalment amb els fàrmacs, i amb la vella demanda d’un servei de podologia gratuït

El president de la gent gran, Fèlix Zapatero, durant el seu discurs.
El president de la gent gran, Fèlix Zapatero, durant el seu discurs. Gabriel Pérez

El president de la Federació de la Gent Gran, Félix Zapatero, ha deixat ben clares quines són les prioritats del col·lectiu durant la recuperada Festa Magna, celebrada a Encamp. Des de l’entitat s’ha collat Govern exigint que es completi l’aplicació del règim del tercer pagador, ampliant-lo als medicaments dispensats a farmàcies. I, també, de cara a l’any vinent, ha insistit en la necessitat d’oferir un servei de podologia per als padrins. Xavier Espot ha explicat que durant el primer semestre s’aniran incorporant productes i que es preveu que tots ho estiguin ja a l’estiu.

Feia tres anys que la Festa Magna no es podia celebrar per culpa de la pandèmia. Enguany, s’ha recuperat. I, a part de punt de trobada per als padrins de les diferents parròquies, també acostumava a ser l’espai en el qual la Federació de la Gent Gran aprofitava per advertir l’executiu de les seves demandes. I ho ha tornat a ser. El màxim representant de l’entitat no ha trigat ni un minut a exposar les reclamacions.

El cap de Govern també ha avançat que es treballa amb el col·legi de podòlegs per oferir el servei als centres d’atenció primària i a les cases pairals

Així, ha volgut agrair que “fa 18 dies” que poden gaudir d’un règim, el del tercer pagador, que ha remarcat que “no perjudica ningú, ni a la CASS ni als prestadors de serveis” i que tampoc “suposa un euro més de despesa”. Hi ha, però, encara una mancança: la dispensació dels medicaments amb recepta a les farmàcies. Per això, Zapatero ha reclamat a Xavier Espot que “amb llum i taquígrafs” indiqués “quin temps ens falta” per poder gaudir d’aquest sistema implementat totalment.

Espot ha recollit el guant -també cal dir, estava avisat de fa dies-. En la seva intervenció, ha avançat que “al llarg del primer semestre del 2023 s’aniran incorporant progressivament medicaments” al sistema. I que “esperem que a l’estiu ja sigui aplicat a tots els productes”. Ha volgut recordar que, si aquesta fórmula no està encara disponible per “una qüestió informàtica”, però que “la decisió política està feta”.

Una altra de les demandes posada sobre la taula per la Federació ha estat, una vegada més, ampliar el servei de podologia per a la gent gran. Sobre aquesta petició, Espot ha assegurat que “Salut i SAAS treballen per poder-lo oferir no només als CAPs sinó també a les cases pairals”. En aquest sentit, el cap de Govern ha fet autocrítica i ha admès que l’actual sistema, que funciona a través d’uns tiquets per aquells padrins amb dificultats econòmiques es queda curt i “hem d’anar més enllà”.

Durant el seu discurs, Zapatero ha expressat el desig que en la Festa Magna de l’any vinent ja s’hagi avançat en aquesta reivindicació. Ha posat en relleu, de fet, que “hem de saber encara detalls com ara “especificar les condicions d’accés a aquestes prestacions” o “si segons quina patologia es pateixi poden fer-se visites més freqüents”.

Des de l’entitat també s’ha demanat que cal més prevenció davant de determinats càncers. Es el cas del de còlon, el de recte o el de pròstata. Espot ha assegurat que també es treballa per fer més campanyes específiques dirigides al col·lectiu, seguint l’exemple dels programes ja existents amb el de mama.

Comentaris (3)

Trending