Degoteig de queixes a Afers Socials per les anomalies a Salita

Vist que les inspeccions que s’han fet les darreres setmanes no escoltaven ni els usuaris ni els seus familiars, els interns del centre i les famílies han començat a fer arribar fets concrets per escrit que evidenciarien les males praxis

Una de les estances del centre en una imatge promocional de Domus VI.
Una de les estances del centre en una imatge promocional de Domus VI. domus vi

El departament d’Inspecció del ministeri d’Afers Socials està recopilant diverses queixes que els darrers dies van arribant sobre la situació d’anomalies i presumptes males praxis que se succeeixen al centre sociosanitari Salita. Fonamentalment, les queixes, molts cops amb proves evidents d’aquelles situacions que es denuncien, les promouen els familiars dels residents, farts que les mancances i comportaments indeguts mirin de tapar-se.

La mobilització d’un petit grup de familiars i l’impuls d’aquests d’una mena d’associació d’afectats per les mancances que fa anys que duren a Salita ha animat diverses persones i famílies a emprendre accions de denúncia d’allò que s’està vivint al centre sociosanitari. Fins i tot s’ha enviat almenys una comunicació a la matriu de la multinacional Domus VI, l’empresa que s’encarrega de la gestió del centre residencial situat al carrer Josep Viladomat d’Escaldes.

Una imatge de la part posterior de Salita.

Relacionat

Familiars de residents a Salita es mobilitzen per emprendre accions contra la “desatenció permanent”

L’enviament de queixes a Afers Socials ha estat, en part, animat per la negativa de les inspectores que les darreres setmanes han acudit al centre a atendre les explicacions que voluen donar alguns usuaris i les seves famílies. També en alguns casos, els encarregats de la inspecció s’haurien negat a escoltar a alguns dels treballadors més crítics, que tenen clar que un dels grans problemes és la manca de recursos materials i l’actitud de la direcció, “incapaç de fer autocrítica i acceptar que el que passa en aquell centre no és normal”, han assegurat les fonts.

Com que els mateixos responsables de la inspecció d’Afers Socials van advertir que les queixes s’havien de formalitzat per escrit i d’una manera concreta, això ha estat el que ha motivat les famílies a començar a fer arribar escrits al departament governamental denunciant la situació i empenyent l’administració a intervenir d’una manera ferma i sense pal·liatius. Hi ha alguns usuaris i alguns familiars que ja haurien escrit més d’un cop.

Rètol de Salita a l'entrada del centre sociosanitari.

Relacionat

La mobilització familiar fa aflorar més afectats i noves negligències a Salita

De fet, davant la inacció haguda fins ara, els mateixos familiars que s’han anat organitzant aquestes darreres setmanes han arribat a l’acord d’anar posant en coneixement d’Afers Socials cadascuna de les anomalies que es detectin. I sempre que es pugui amb proves gràfiques o d’altra naturalesa, situació que hi ha en alguns casos s’està donant i, per tant, evidenciant situacions de males praxis o deixadesa com pot ser l’error en la medicació o la presència de cabells en el menjar.

REFÚS A PARLAR AMB ELS RESPONSABLES

Alguna de les comunicacions amb Domus VI hauria tingut com a resposta l’intent d’acordar una reunió en les instal·lacions del centre escaldenc amb representants de la delegació de la multinacional que té al seu càrrec la residència andorrana en presència de professionals que actuen en aquest centre. Ara per ara, però, les famílies haurien declinat l’oferiment per tres factors essencials.

Accés a Salita per l'avinguda Josep Viladomat d'Escaldes.

Relacionat

Indignació d’usuaris i treballadors perquè una inspecció a Salita obvia la seva versió

El primer, perquè cap de les reunions anteriors amb alguns dels responsables de Salita que haurien de participar també en la trobada ha donat cap fruit. En segon lloc, perquè tot sovint, les queixes o denúncies de situacions que s’han fet de l’únic que han servit, segons les fonts familiars, ha estat per mirar de posar tiretes o “tapar allò que es deia que no s’estava fent bé, tot sovint desvestint un sant per vestir-ne un altre”.

I, en tercer i darrer lloc, però no menys important, hi ha una situació que preocupa molt els familiars i és el fet de les amenaces o represàlies que s’anuncien a alguns dels usuaris, sobretot aquells que mentalment estan més capacitats i que tenen el cap més serè com per ser clarament conscients per diferenciar allò que es fa bé d’allò que no és degut. De fet, s’hauria arribat a insinuar que es vol mirar de fer fora aquelles persones usuàries que es queixen de les anomalies.

Comentaris (5)

Trending