La Creu Roja assegura que no esperava la sisena onada i admet que es troba en una situació “difícil”

El president de l’ONG reconeix en el marc d’un acte amb l’AGIA que l’entitat viu un “tensionament econòmic i de personal” però, sortosament, per ara no ha vist incrementar les demandes al banc d’aliments ni altres serveis similars

Jordi Galobardas, Josep Pol i Sandra Cano a l'entrada de la seu de la Creu Roja.
Jordi Galobardas, Josep Pol i Sandra Cano a l'entrada de la seu de la Creu Roja. Toni Solanelles

“Estem passant per un moment de tensionament econòmic i de personal.” El president de la Creu Roja Andorrana, Josep Pol, ha reconegut que l’entitat viu una situació “difícil” perquè “no esperàvem aquesta sisena onada” d’una pandèmia que, ha recordat, ja fa vint mesos que dura. Amb tot, i per ara, l’entitat no ha vist incrementar sortosament les demandes al banc d’aliments ni en d’altres serveis similars.

Pol ha fet aquestes explicacions durant la presentació d’un conveni de col·laboració amb el Col·legi de gestors immobiliaris (AGIA), pel qual aquest darrer col·lectiu fa una aportació de 9.000 euros per a l’adquisició de 200 jaquetes plumíferes per als voluntaris actius de l’ONG, que en moments puntuals poden arribar a ser entre 560 i 600 segons que ha explicat Pol. Tant el president de la Creu Roja com el seu homòleg de l’AGIA, Jordi Galobardas, han mostrat el seu desig que la col·laboració entre les dues entitats vagi més enllà.

L’AGIA tanca la porta a crear una bossa d’habitatges per a gent necessitada que en moments puntuals no puguin accedir a un sostre amb dignitat

Ni un ni l’altre, però, s’han atrevit a dir quins altres camps pot abastar aquesta col·laboració. Poder trobar una entesa en relació amb la creació d’una bossa d’habitatges per a gent necessitada o a qui de forma imperiosa i a vegades puntual o inesperada li és impossible poder disposar d’un sostre en condicions “podria ser un eix vertebrador” d’una futura col·laboració, ha dit Josep Pol. Però Galobardas hi ha tancat del tot la porta.

El president de l’AGIA ha assegurat que “no tenim la manera de poder crear” una bossa o una cartera de pisos de l’esmentada naturalesa. Per destinar a persones amb pocs recursos. “Només podem participar amb l’administració a crear les condicions” perquè els preus del lloguer de l’habitatge pugui rebaixar-se. Però cal temps, ha deixat clar el màxim responsable de l’AGIA. Galobardas, que s’ha felicitat del conveni, que segons Pol “ens és molt plaent”, ha recordat que durant la primera onada de la pandèmia ja van posar a disposició del Govern un seguit d’habitatges per destinar a sanitaris que volguessin quedar-se a prop de l’hospital o que s’haguessin d’aïllar.

El màxim responsable de l’AGIA ha recordat que els gestors immobiliaris “som simples intermediaris” i, “som agents econòmics més que no pas agents socials” encara que “som els primers interessats que la societat vagi bé”. Els immobiliaris poden aportar “coneixement” sobre el sector i contribuir “a superar les polítiques que s’han fet fins ara” per tal de mirar de millorar les condicions especialment en relació amb els preus dels lloguers d’habitatges. Però “les accions que es puguin fer necessiten el seu temps”.

UN ANY DUR

Just abans de les manifestacions de Galobardas, el president de la Creu Roja ha reconegut que aquest 2021 està sent “un any dur, no tan sols a nivell de personal”. També “hem tingut moltes mancances”, entre altres coses perquè “ningú no s’esperava que la pandèmia pogués ser tan llarga” i, per tant, ningú preveia que hores d’ara s’hagués de tornar a dotar de personal els ‘stop labs’ per tal de vacunar o fer proves diagnòstiques de Covid. Per això que de voluntaris mai no se’n tenen prou.

A l’inici de la crisi sanitària, ha reconegut Pol, i enmig d’un auge de solidaritat, hi va haver un creixement d’aportacions voluntàries. Però aquestes han minvat i s’han estabilitzat. Com, per ara, ha admès també, s’ha estabilitzat també el nombre de famílies que atén de forma fixa la Creu Roja, i que se situen en unes cinquanta. En tot cas, l’entitat està disposada a posar-hi el coll per tal de mirar de sortir d’una situació altament complicada.

Etiquetes

Comentaris (2)

Trending