Creix la indignació entre els beneficiaris de prestacions socials pel retard en els abonaments

Els funcionaris de l’administració admeten dilacions en estar desbordats i esperen que aquest divendres es puguin desencallar pagaments tant d’habitatge com de desocupació

El ministeri d'Afers Socials té la seva seu a l'edifici Clara Rabassa.
El ministeri d'Afers Socials té la seva seu a l'edifici Clara Rabassa. ARXIU

Els beneficiaris de prestacions socials que abona Govern estan, en alguns casos, desesperats. Les dilacions en la tramitació, en l’execució de l’ordre d’abonament, van molt més enllà dels deu o quinze dies reconeguts formalment per qüestions burocràtiques. Hi ha persones que tenen reconegudes ajudes de diferent naturalesa que fa gairebé un mes que haurien d’haver percebut quantitats que per a ells poden ser de notable vitalitat.

En major o menor mesura, els retards es donen en ajuts de diversa tipologia i que gestionen diferents departaments de l’administració. Des de prestacions per desocupació a ajuts per fer front al lloguer d’un habitatge, passant també per d’altres tràmits en què ja hi intervé la CASS per molt que des d’Afers Socials s’hagin d’enviar dades o autoritzacions. Per exemple, les cobertures sanitàries.

Rètol del ministeri d'Afers Socials a l'edifici de Clara Rabassa.

Relacionat

Neguit pels retards en els pagaments de les prestacions de desocupació

Alguns dels afectats han assegurat que els funcionaris amb els quals s’han posat en contacte els han reconegut que l’increment de feina, en molts casos derivat de les dificultats econòmiques derivades de la crisi sanitària, està fent que s’acumulin retards. No obstant això, en el cas de les prestacions d’habitatge i de desocupació, que són els que en alguns casos acumulen més dilació, es preveu que quedi resolt aquest divendres. Segons beneficiaris afectats, des dels departaments que tramiten les prestacions s’hauria informat, per exemple en el cas de la desocupació, que aquest divendres es mirarà de desbloquejar i abonar tant la prestació corresponent al mes de juny, que encara es deu, com la d’aquest juliol.

Els mateixos funcionaris han reconegut que si aquest divendres no s’acaba desbloquejant tot plegat, els afectats hauran de continuar insistint. És una qüestió, en principi, d’encallamenta burocràtica, administrativa. Els beneficiaris afectats, però. expliquen que els compromisos que ells tenen -lloguers, manutencions…- ni s’ajornen ni es dilaten. I que el dispositiu d’urgència de què disposa Afers Socials tampoc abasta totes les necessitats que poden sorgir dels endarreriments ara soferts.

La CASS busca solucions a la qüestió de les visites mèdiques no presencials.

Relacionat

Treballadors en ERTO lamenten les dificultats i el retard en regularitzar prestacions errònies

Més enllà d’això hi ha també la qüestió de la tramitació dels ERTOs i les errades que es van cometre en la gestió del primer mes. Errades que en alguns casos van cometre les pròpies empreses que van activar les suspensions temporals de contracte dels seus treballadors i que han fet que aquests hagin deixat de cobrar quantitats percentualment importants del salari real que haurien de percebre en tan què prestació. La solució a aquesta qüestió concreta està a la taulada de la CASS però ara per ara encara no hi ha cap mena de sortida. Aquest cas afecta estrictament la prestació remuneratòria del mes de maig.

Comentaris

Trending