“Consens” per una proposta d’acord que vol “canviar el paradigma” de les polítiques de joventut

Entre les 72 mesures del document, s’encomana a Govern un programa d’incentius a les empreses per contractar estudiants de pràctiques i en el primer any laboral o una quota reduïda pels autònoms fins a 30 anys el primer any d’activitat

Representants de grups parlamentaris i organitzacions juvenils ensenyen la proposta d'acord.
Representants de grups parlamentaris i organitzacions juvenils ensenyen la proposta d'acord. G. P.

Representants dels cinc grups parlamentaris del Consell General han entrat a tràmit una proposta d’acord conjunta amb la qual volen impulsar fins a 72 mesures en onze àmbits centrades en la joventut. Es tracta d’un treball fet al llarg dels darrers mesos, en el qual també ha participat les organitzacions juvenils de cada formació -inclòs Progressistes-SDP-. L’objectiu principal és que, a partir d’ara, tant des del Govern com des de la Cambra es pensin polítiques “amb perspectiva” del col·lectiu.

El document és ambiciós. Inclou fins a 72 mesures en àmbits com el laboral, el sanitari, l’econòmic o l’habitatge. “Totes tenen la mateixa importància”, ha indicat el conseller general socialdemòcrata, Roger Padreny, un dels impulsors de la iniciativa que s’ha acabat configurant al llarg de mesos de feina. En aquest sentit, ha destacat que la proposta d’acord “obre el Consell a la societat civil” a banda d’estar impulsada “amb consens”. També assegura que “canvia el paradigma de les polítiques de joventut”.

Les mesures abasten àmbits ben diferents, des de la participació política dels joves al laboral, passant pel sanitari, el de relacions internacionals o el de l’emprenedoria. Així, per exemple, es demana a l’executiu que impulsi un estudi sobre la participació electoral del col·lectiu aquest mateix any. També es vol que s’analitzin noves modalitats de vot que puguin facilitar l’accés al sufragi.

Entrada proposta acord joventut
Els consellers generals que han entrat a tràmit la proposta d'acord.

Pel que fa a les polítiques laborals, el document “encomana al Govern que estudiï el desenvolupament d’una política d’incentius a les empreses per la contractació dels estudiants en pràctiques i durant el seu primer any laboral”. També es vol que s’analitzi amb la CASS “l’establiment d’una quota reduïda a partir de 50 euros per a les persones joves treballadores per compte propi fins als 30 anys el primer any d’activitat”.

Cert que el consens assolit ha sigut a costa de passar de puntetes per temes més delicats. Així, pel que fa a temes de salut sexual, tot just hi ha la proposta d’actualitzar la guia de recursos en matèria de malalties de transmissió sexual”. D’avortament o de la gratuïtat de la píndola de l’endemà, que figuraven en un document inicialment presentat pel PS, no es parla.

Malgrat això, Padreny ha volgut destacar que, al seu entendre, és “un dia feliç” i ha destacat el “treball conjunt” dels diferents grups juvenils dels partits. Per la seva banda, el demòcrates Carles Enseñat ha destacat que “hem sabut buscar les propostes que encaixen millor en la joventut i ha remarcat que “tots els joves implicats en política han pogut participar i veure els seus anhels”.

Comentaris

Trending