El Consell d’Europa ‘acompanya’ Andorra en la detecció de les necessitats sobre els infants i joves

La comissió nacional sobre la infància i l’adolescència fixa les línies mestres del pla nacional que comença a córrer pressa i que hauria d’estar llest com a molt tard la propera primavera

Un moment de la reunió, amb actors institucionals i polítics i representants de la societat civil.
Un moment de la reunió, amb actors institucionals i polítics i representants de la societat civil. J. A. VILADOT / SFGA

Per primera vegada, el Consell d’Europa dóna suport a Andorra en la implementació d’una llei interna. Tres experts de l’organisme internacional assessorant el Principat per a l’elaboració del pla nacional sobre els infants i els adolescents. Un pla que partint de la detecció de les necessitats del col·lectiu més jove del país ha d’establir tot un seguit de mesures i mecanismes que dotin d’una major presència social i un major reconeixement els infants del país des d’una esfera global.

La comissió nacional sobre infància i adolescència creada fa uns mesos s’ha reunit aquest matí per fixar les línies mestres de l’esmentat pla. El ministre d’Afers Socials, Víctor Filloy, ha explicat que des que es va aprovar la llei hi ha un termini de dos anys per tenir enllestit el pla i ha reconegut que “corre pressa” perquè el temps s’esgota la primavera que ve a tot estirar. El pla nacional ha de desplegar la legislació, que segons ha explicat Filloy, de la primera anàlisi feta pels experts del Consell d’Europa se’n desprèn que és “moderna i molt avançada”. Alhora, amb la presència dels experts internacionals s’assegura que les actuacions que s’incloguin en el pla nacional, que sovint, ha remarcat el ministre, té més transcendència que la pròpia legislació, s’adiguin al marc europeu.

El treball que s’ha de fer, que a nivell local serà coordinat per l’advocat i exbatlle de menors Miquel Julià, “abasta tots els drets dels infants i els adolescents”. Filloy ha remarcat que el pla nacional s’ha de fer “per ells i amb ells” i que, per tant, no només s’ha de sotmetre als representants juvenils el document quan estigui elaborat sinó que en la redacció del mateix ja hi han de participar. D’aquí que el ministeri d’Educació ja posi en marxa una enquesta i altres mecanismes per mirar com es pot implicar els joves en la confecció del text.

El titular d’Afers Socials ha explicat que hi ha una bateria d’aspectes molt àmplia que ha de tractar i resoldre el pla nacional. Des de drets processals a drets educatius. Des de qüestions relatives a l’emancipació fins a comunitats digitals. Filloy ha posat com a exemple, i només a títol d’exemple, que caldrà per exemple analitzar com s’articula la participació dels joves en la presa de decisió dels comuns o de qualsevol altra institució. En tot cas, el calendari de treball ja ha quedat definit perquè “tenim una relativa pressa”.

Etiquetes

Comentaris

Trending