El termini per presentar esmenes finalitzava aquest divendres i cap partit ha optat per demanar més temps. D’aquesta forma, es dona prou temps per treballar la llei i votar-la a temps que, si s’aprova, estigui en vigor l’1 de gener. Segons les fonts consultades, gairebé tots els grups n’han presentat, fins i tot els de la majoria: 3 els Demòcrates i 2, Ciutadans Compromesos.
Per part de l’oposició, el PS hauria elevat fins a 17 propostes de modificació, que donaran a conèixer de forma oficial el dilluns. I Andorra Endavant n’ha presentat tres, ara bé, profundes, ja que canvien força el text inicial. En canvi, Concòrdia ha optat per no fer-ne cap.
Fonts de la formació han explicat aquesta decisió que no deixa de ser una certa sorpresa. “No coincidim en l’ànim de la llei de descongelar”, han apuntat. Per això, consideren que, en tot cas, el que hauria d’haver és una esmena a la totalitat. Això, però, suposa un debat al ple i, per tant, pot “alentir els terminis”. D’aquesta forma, consideren més oportú no retardar la tramitació del text.
Pel que fa a les presentades per Andorra Endavant, són una aposta per un model diferent de pròrroga del proposat per Govern. En primer lloc, es demana que tots els allargaments de contracte que permeti la llei siguin per quatre anys. Per tant, eliminarien l’esglaonat original d’entre un i quatre. A banda, es fixaria negre sobre blanc que, en cas que el propietari vengui el pis a un tercer, aquest també estaria obligat a respectar aquesta pròrroga.
Pel que fa a l’increment de preus, el model també és ben diferent. La formació elimina la possibilitat de pujades per sobre de l’IPC en la majoria de casos. De fet, fins i tot entén que la dada de la inflació no s’hauria d’aplicar en aquells contractes on les despeses es paguin a banda, ja que s’entén que això ja es reflecteix, justament, en aquesta factura. De fet, s’alerta que, fins i tot, podria ser la fórmula de fer un “augment encobert” del lloguer. Si la renda ja inclou aquestes despeses, en canvi, s’autoritzaria a aplicar l’IPC.
Paral·lelament, i com a mesura “per compensar els propietaris que han aplicat un lloguer raonable”, s’ha optat per una mesura que permetria, en aquests casos, apujar les rendes. Si aquesta se situa per sota els sis euros per metre quadrat, s’avalaria una pujada del fins al 6%. Si el preu està entre sis i set euros, només d’un 5%.
Pel que fa a les excepcions a les pròrrogues, la formació manté les ja apuntades pel Govern si es destina el pis a usos socials, si es vol per a ús propi o d’un familiar -en aquest cas amb declaració jurada tant del propietari com d’aquesta persona- i si cal fer obres de reforma. En canvi, se suprimeix dos dels supòsits del text original: lloguers superiors a 2.000 euros mensuals i contractes per a residents passius.
Comentaris (20)