Clam conjunt per avançar encara més cap a la igualtat entre homes i dones

Govern i Consell General accepten que, malgrat la feina feta i els avenços dels darrers anys, encara cal fer molta feina per arribar a una equiparació real entre els dos sexes; des de l'executiu es treballa per implementar una ampliació de la baixa de paternitat a partir del 2025

La concentració a la plaça Lídia Armengol.
La concentració a la plaça Lídia Armengol.

“És trist que encara hagi de ser un dia reivindicatiu, però encara ho serà per molts anys”. Així ho ha advertit la ministra de Presidència, Economia, Treball i Habitatge, Conxita Marsol, durant la concentració per celebrar la jornada internacional de la dona treballadora. Entén que encara cal fer molts avenços cap a la igualtat real entre sexes. D’una forma similar s’han expressat el síndic general, Carles Ensenyat, o altres parlamentaris. Per tant, el missatge és clar: encara cal treballar... i molt.

Marsol ha estat un dels membres de Govern que ha participat en la concentració reivindicativa de treballadors de l’administració que s’ha fet a la plaça Lídia Armengol de la capital però també a altres dependències públiques, com ara el despatx central del cos de policia. I ha destacat que “és important que entre tots celebrem aquest dia, que ho serà per molts anys”. Considera la titular, entre altres, de Presidència que “hem de tenir el suport de tota la societat per continuar treballant per arribar les dones a un pla d’igualtat amb els homes, que encara costa”.

Igualtat vol implementar a partir de l’any vinent una ampliació de la baixa de paternitat dels homes fins a quatre mesos i treballa per fer-lo amb consens amb grups polítics, empreses i CASS

Així, ha volgut posar en relleu que “a nivell polític hem aconseguit la paritat sense necessitat de quotes”, un èxit que “diu molt del nostre país”. El que cal lamentar, ha apuntat Marsol, és que “no és el reflex exacte de tota la societat”. Per això, “hem de manifestar que cal anar cap a la igualtat en tot”.

Parlant d’un dels seus àmbits, la ministra ha indicat que no té constància d’un nombre excessiu de denúncies davant Inspecció de Treball vinculades a discriminació en l’àmbit laboral. “Espero que sigui bo i no perquè no ens atrevim a fer la denúncia”, ha comentat. En tot cas, ha volgut “fer la crida a denunciar perquè és quan podem actuar i aprendre entre tots per erradicar aquestes conductes i que no passin”.

Des de la secretaria d’Estat d’Igualtat, Mariona Cadena ha avançat que també es treballa per tenir enllestits durant l’abril els plants d’igualtat a l’administració. Hi haurà un per la general, un altre pel cos diplomàtic i, després, els específics dels cossos especials, inclòs educació. Paral·lelament, també ho han de fer les empreses i “sabem que hi treballen”, ha comentat Marsol, “ja que tenim consultes sobre el tema”.

Marsol ha participat, una estona abans de la concentració, en una de les taules rodones celebrades al Consell General per commemorar el Dia. El síndic general, Carles Ensenyat, ha insistit en el missatge que encara no es pot donar la guerra per guanyar. Al contrari. “La societat com a tal no ha arribat a ser igualitària”, ha advertit. Per això, remarca que “hem d’incidir aquí; la llei d’igualtat efectiva entre homes i dones és un pas, però n’hi ha d’altres. El fet de ser mare sigui un problema per l’empresa en el cas de baixes. Quan contractes una dona no vol dir que se li pugui pagar menys. La bretxa salarial no ha d’existir i s’han de combatre els petits detalls”.

En una línia similar s’ha expressat la consellera general de Concòrdia Núria Segués. “És un repte aquesta legislatura per a nosaltres. S’ha treballat en la igualtat i hi ha molta feina a fer”, ha avançat. Entre altres aspectes, ha recordat que un objectiu clau, almenys per a la seva formació, “és el reconeixement dels drets socials de les dones com la legalització de l’avortament”. Sobre aquest punt, ha admès que “per a nosaltres és anar a màxims, però creiem que és una necessitat imperiosa com a país”.

BAIXA PER PATERNITAT

Un altre projecte en marxa, en aquest cas des de Govern, és l’ampliació de la baixa per paternitat, que es vol fer “amb consens” tant de la resta de formacions polítiques com de les empreses i, també, del Consell Econòmic i Social. Cadena ha afirmat que voldrien començar a implementar-la a partir de l’any vinent, tot i admetre que, de moment, no tenen el càlcul econòmic del que podria suposar per a la CASS.

Més concretament, el que es vol és que els primers 21 dies després del part hi hagi una baixa conjunta. Després, qui l’agafaria seria la mare, amb els quatre mesos actuals. I, després, el pare en tindria quatre més. Serien “intransferibles”. És a dir, “si no els vol fer, els perdria”.

Comentaris (7)

Trending