La CEA no veu “apropiat” agafar diners del fons de reserva

La patronal considera que pels pròxims 20 o 25 anys cal reforçar aquesta guardiola i, per tant, no troba del tot encertat la proposta insinuada des del Govern

El president i el director gerent de la CEA, Gerard Cadena i Iago Andreu en una roda de premsa.
El president i el director gerent de la CEA, Gerard Cadena i Iago Andreu en una roda de premsa. CEA

La Confederació Empresarial (CEA) ja treballa sobre els canvis proposats per la CASS per fer viable el sistema de pensions. La patronal preveu també fer les seves propostes, que se centraran en dos punts. El primer, reduir alguns dels compromisos que ha d’assumir la parapública els pròxims anys. El segon, fer més gran el fons de reserva. Per això, no acaben de veure amb bons ulls la possibilitat, apuntada des del Govern, d’agafar diners d’aquesta guardiola.

Així ho ha explicat a Altaveu el gerent de la CEA, Iago Andreu. Per ara, “treballem a valorar les mesures de l’informe presentat per la CASS”, tot i que admeten que encara és d’hora per tenir una postura clara. Això sí, el que tenen clar és que “cal una reforma profunda del sistema i algunes de les mesures semblen adequades”. Malgrat tot, sí que entenen que “presentarem les nostres esmenes i matisacions”.

Eric Jover, Albert Font i Carles Enseñat xerren abans de l'inici de la sessió.

Relacionat

Govern posa sobre la taula l’opció de tocar el fons de reserva per cobrir el dèficit de les pensions

Andreu posa en relleu que amb la seva proposta “la CASS ve a dissenyar un nou sistema pels menors de 45 anys”. El problema arribarà en els “20 o 25 anys pròxims”, ja que “hi ha una motxilla de compromisos grans i un fons reduït”. I en aquesta direcció vol caminar la patronal. “Treballarem en mesures per fer més gran aquest fons de reserva i reduir els compromisos”, ha apuntat.

I en aquest context, és on no s’acaba de compartir la proposta feta per Jover en la darrera compareixença davant la comissió al Consell General que estudia la reforma de les pensions. “No ens sembla la més apropiada, així d’entrada”, admet el gerent de la CEA, per a qui, “suposa un risc d’adormir-nos sobre els llorers”.

Andreu indica que “no és que tinguem una oposició radical” a aquesta possibilitat, però sí que avisa que, si en algun moment es tira endavant, no ens ha de distreure de la reforma que cal fer”. Sobre com es poden reduir els compromisos del sistema, recorda que “ja s’han fet coses abans”, com ara quan es va establir un mínim de cinc anys de cotitzacions per poder tenir dret a percebre alguna cosa. I en aquesta direcció també aniria un endarreriment de l’edat de jubilació o una limitació de les pensions més elevades.

Un moment de la comissió celebrada dimarts.

Relacionat

Jover diu que només s’agafarien diners del fons de reserva amb la reforma de les pensions aplicada

El que ha volgut deixar clar la CEA és que la situació és urgent i delicada. “No creiem que es pugui sufragar ni amb impostos ni amb deute públic sense afectar greument la competitivitat d’Andorra i la seva economia”, alerta Andreu, que sí que hi veu una primera “virtut” en la reforma proposada per la CASS: “toca molts pals i això és important, perquè difícilment tot se solucionarà amb un increment de cotitzacions”.

Etiquetes

Comentaris (5)

Trending