La CASS destina 150.000 euros per a suport extern per millorar el nou portal web

Al llarg d’aquest 2023 s’han d’implementar els canvis en la part dels declarants i part de la feina i de les correccions que s’hagin de fer se subcontractaran a una empresa especialitzada

El rètol de la CASS a la façana del carrer Joan Maragall.
El rètol de la CASS a la façana del carrer Joan Maragall. Toni Solanelles

La Caixa Andorra de Seguretat Social està implementant una profunda reforma del seu portal web. L’objectiu és potenciar-lo i que la gran majoria de tràmits amb la parapública es puguin fer de forma telemàtica. Per això, al llarg dels pròxims mesos destinarà 150.000 euros per tenir el suport d’una empresa especialitzada que ajudi a fer “una millora contínua” de la pàgina.

Segons han explicat a Altaveu fonts de la CASS, el primer pas a aquesta reforma es va fer el passat octubre, quan es va canviar tot el portal per als assegurats. Queda, però, la part grossa del pastís, que és la que empren les empreses i els autònoms a l’hora d’aportar la informació sobre les cotitzacions dels assalariats i dels treballadors per compte propi. El que es coneix com “els declarants”.

Aquesta part de la web s’ha de reformar al llarg del primer trimestre d’aquest 2023. El que es faci, però, serà només un primer pas. “Quan es fa un nou portal, sempre es poden rebre comentaris d’usuaris i, si són coherents, es van aplicant”, expliquen des de la parapública. Per tant, indiquen, es tracta “d’un procés de millora contínua”.

Justament, es té clar que al llarg dels pròxims mesos s’hauran d’anar implementant canvis i retocs al nou portal. S’entén que una part important es poden assumir internament. En canvi, hi haurà altres que, per la seva complexitat, s’hauran de subcontractar. I aquí és on entra l’adjudicació que es va decidir ara fa uns dies en el consell d’administració.

Així, s’ha agafat l’empresa Seidor And, a qui s’ha contractat una “bossa d’hores”. Aquestes, “s’aniran descomptant en funció de les tasques que se li vagin encarregant”. S’entén que totes elles s’acabaran esgotant durant el 2023. Cada feina es negociarà, tot tancant quantes hores suposa.

El contracte suposa un pagament total de 150.000 euros. En l’edicte publicat al BOPA es parlava d’un cost mensual, però es tracta d’un error que, probablement, s’esmenarà els pròxims dies. En tot cas, es defensa la necessitat de tenir aquest suport extern per garantir que un portal cada cop més utilitzat i clau per al país doni el servei de la millor forma possible.

Comentaris

Trending