La CASS atribueix els nous retards de pagament d’ERTOs a “errors” de les empreses

La parapública assegura que es deu al fet que s’han validat declaracions de cotitzacions errònies que suposaven un perjudici pels treballadors i que, ara, s’han de regularitzar

Façana de la CASS, al carrer Joan Maragall d'Andorra la Vella.
Façana de la CASS, al carrer Joan Maragall d'Andorra la Vella. Toni Solanelles

Segon mes de pagament de suspensions temporals de contractes o reduccions de jornada i, novament, hi ha treballadors que hauran de tenir paciència per cobrar la prestació que marca la llei. La Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS) ha admès que aquest retard es produirà en alguns casos, tot i que s’atribueix a “errors” de les empreses a l’hora de presentar la informació necessària per fer el pagament. I, mestrestant, alguns dels assalariats afectats han denunciat a Altaveu la situació, tot alertant dels perjudicis que els causa.

Cal recordar que la segona Llei òmnibus, la que va regular la versió andorrana dels Expedients de Regulació Temporal d’Ocupació (ERTOs) estableix que és la CASS qui s’encarregarà d’abonar la prestació i equipara aquest tràmit al pagament del salari. És a dir, a tot tardar, el dia 3 de cada mes. Això, però, en alguns casos no es va fer al juny i, ara, tampoc es farà, com han denunciat alguns afectats i com ha reconegut la mateixa parapública.

Des de la companyia s’assegura que ja s’han pagat totes les prestacions del juny, però s’admet que algunes del juliol no es podran regularitzar fins a partir del 20 de juliol

Els assalariats que estan esperant rebre la prestació denuncien que no els arriba malgrat que “l’empresa va presentar les dades a la CASS abans del 28 de juny”. En canvi, “estem a dia 4 i sense rebre-la”, tot lamentant que, en el millor dels casos, ho percebran aquesta setmana. Això sí, recorden que “hi ha factures que es carreguen el dia 30 o l’1 i hem de pagar interessos al banc per descoberts considerables de molts dies”.

Consultada sobre la qüestió, des de la CASS s’admet que hi ha casos de retard. Això sí, passa la pilota al teulat de les empreses. Així, s’explica que “pels pagaments d’ERTOs, rebem regularment del departament de Treball un arxiu amb tots els validats”, amb dades sobre “salaris o hores de treballs setmanals”, entre altres. Amb aquestes, es fa “un trasllat de la informació rebuda al full de declaració de cotitzacions, que les empreses han de validar” per poder fer el pagament.

Segons la CASS, “s’han detectat casos en els quals hi ha societats que han realitzat validacions de declaracions de cotitzacions amb errors que han generat perjudicis als seus assalariats”. Davant aquesta situació, el procediment adoptat és “informar a les empreses que han de comunicar a Treball les regularitzacions a realitzar” per poder després fer els pagaments corresponents.

En aquests casos, per tant, es genera un retard en l’abonament de la prestació. Des de la CASS s’assegura que “ja s’han pagat les prestacions d'ERTO del mes de juny”. Ara bé, els afectats de nou per aquesta situació, hauran de tenir paciència. No serà fins a partir del 20 de juliol que es començarà a abonar el pagament de les regularitzacions presentades per les empreses.

Etiquetes

Comentaris (3)

Trending