Els beneficiaris del programa Joves en Inclusió han d’abonar només 97 euros dels 1.753 que costa

Diversos col·lectius exigeixen al Govern que tingui el mateix tracte per tots els projectes socials que el que gestiona la Fundació Privada Tutelar

El programa té la seu al centre social de Fiter i Rossell, a Escaldes.
El programa té la seu al centre social de Fiter i Rossell, a Escaldes. Toni Solanelles

Menys de cent euros el més per un servei que li costa a l’Estat més de 1.600 euros. L’aportació que han de fer les famílies dels beneficiaris del programa Joves en Inclusió (JEI) és de poc més del 5% del total del cost del servei. Entre el ministeri d’Afers Socials i la Caixa Andorrana de la Seguretat Social (CASS) es cobreix el 94,5% restant, fins arribar als 1.753,90 euros per persona i mes que costa aquest projecte.

Tot plegat és una molt bona notícia. Afers Socials ha inclòs el programa que gestiona la Fundació Privada Tutelar en el seu catàleg de serveis i assumeix la major part del seu cost. És una excel·lent notícia. Però altres col·lectius amb minusvàlues o discapacitats, amb dificultats físiques o mentals, lamenten que no es faci el mateix suport a tots els projectes o programes de naturalesa similar. Ho diuen en veu baixa, però. Temen la reacció de l’actual secretària general de Govern i exsecretària d’Estat d’Afers Socials Ester Fenoll, una de les principals valedores del programa juntament amb Autea.

-

Relacionat

La subvenció al ‘projecte Fenoll’ fa esclatar el col·lectiu de persones amb discapacitat

El programa Joves en Inclusió està adreçat a persones amb un trastorn autista molt agut. És un programa que fins ara està obert a molt poques places. Quatre, cinc… se n’haurien d’anar oferint més llocs. Físicament, la seu on es desenvolupa majoritàriament el programa és a l’edifici comunal de Fiter i Rossell on també hi ha un centre d’atenció primària a la planta baixa. El programa no ha estat exempt de controvèrsia -no pas perquè no sigui bo, sinó per suposats favoritismes- i en alguns moments fins i tot ha enfrontat la Fundació Privada Tutelar -o alguns dels seus integrants- amb l’ara Fundació Nostra Senyora de Meritxell.

El BOPA publica aquest dimecres una modificació per deixar clar com es distribueix el finançament del programa. El cost de referència és de 1.753,90 euros mensuals per a cada persona beneficiària. D’aquest import, el ministeri d’Afers Socials n’abona 777,83 a mode de subvenció directa i, a més, el Govern es fa càrrec del costa de l’atenció personal a l’autonomia (173,40 euros). El cost sanitari del projecte, que assumeix la CASS, és de 705,24 euros mensuals mentre que les famílies beneficiàries sols han de fer front als 97,43 euros que costa la manutenció i l’hostaleria (dinar, berenar). Tot plegat un gran avenç. Sempre que tots els programes socials rebin el mateix tracte, és clar.

-

Relacionat

Autea defensa la "necessitat" del programa que ara finançarà el Govern

 

Etiquetes

Comentaris (3)

Trending