I la legítima reclamació feta per representants de diverses entitats, s’ha posat tant malament entre els principals dirigents de l’Associació d’Afectats d’Autisme d’Andorra (Autea), que novament torna a estar molt vinculada a Fenoll, que aquesta entitat va decidir, en principi sense que hi hagi l’acord de cap assemblea general, perquè fins allà on l’Altaveu ha pogut saber no s’ha reunit, abandonar la Federació Andorrana d’Associacions de Persones amb discapacitat (FAAD) de la qual formava part i que també integren la resta de col·lectius que han mostrat la seva queixa pel tracte discriminatori que suposadament reben.
Després que gairebé d’amagatotis -publicant-ho al BOPA, evidentment, però sense anunciar-ho enlloc més quan feia temps que s’estava avaluant públicament si el programa JEI entrava o no a la cartera de serveis socials- transcendís la subvenció als usuaris del programa gestionat per la Fundació Tutelar, va començar el malestar en altres persones que tenen serioses dificultats per poder abastir d’un audifon a un menor sord o d’una cadira adaptada a algú amb molt serioses dificultats de moviment. L’enuig s’hauria canalitzat a través de la FAAD.
Algunes de les persones que senten patir un greuge afirmen: “No ens queixem que es regali un cotxe al JEI; el que reclamem és que tothom pugui rebre un cotxe com a regal”
Fa pocs dies, hi hauria hagut una reunió al ministeri d’Afers Socials on representants de diverses associacions que fan part de la FAAD, sense que hi hagués cap membre d’Autea, van acudir a una reunió amb el director del departament, Joan Carles Villaverde, per avaluar els barems necessaris per tenir accés a determinats ajuts i subvencionats. En la trobada va transcendir el malestar pel JEI. I es va demanar amb quins criteris es concedia un ajut a un programa que ‘només’ beneficia cinc persones i perquè es denegaven aportacions a altres persones.
La resposta oficial hauria estat que aquella subvenció acordada respon a un programa específic que gaudeix de tots els avals i els controls de qualitat necessaris. El programa va destinat a joves amb un grau d’autisme molt sever, creant també, suposadament, greuges comparatius amb altres persones afectades d’autisme, entre les quals -especialment entre les seves famílies- fa temps que “el neguit les corromp per dins”. “Però hi ha molta por a alçar la veu”, han assegurat algunes de les fonts consultades que han fet un símil clar. “No ens queixem que es regali un cotxe al JEI; el que reclamem és que tothom pugui rebre un cotxe com a regal”.
I és que a banda dels 1.700 euros mensuals que els fins ara cinc usuaris del programa que té la seu central a l’edifici de serveis del comú d’Escaldes a Fiter i Rossell rebran com a aportació governamental, s’hi haurien d’afegir uns 900 euros més que hauria d’aportar la Caixa Andorrana de la Seguretat Social (CASS). Aquesta aportació, però, encara no està formalment aprovada. Els familiars de cada usuari, sempre en xifres rodones, haurien d’abonar uns 500 euros mensuals.
Sia com vulgui, les queixes, per dir-ho així, dels representants dels col·lectius de persones amb discapacitat que van acudir a la reunió amb Villaverde, o més que queixes, la petició per saber quins eren els barems que s’empraven amb els uns i amb els altres, van arribar a oïdes dels màxims responsables d’Autea. I aquí va ser quan el rebombori va ser més gros, amb suposades amenaces incloses, segons que han confirmat les fonts governamentals consultades, que estarien al cas de la situació. Tot plegat va portar Autea a anunciar que es desvinculava de la FAAD en sentir qüestionat el seu projecte estrella, que ara per ara es gestiona, però, a través de la Fundació Privada Tutelar.
Comentaris (5)