174 pisos al mercat amb la flexibilització de requisits per tenir cèdula d'habitabilitat

La nova llei per actuar sobre els arrendaments prorroga la mesura 18 mesos més i permetrà als comuns reduir al 0% el percentatge de cessió si és per construir habitatge destinat al lloguer

El ministre Víctor Filloy, durant la roda de premsa.
El ministre Víctor Filloy, durant la roda de premsa. G. P.

En el darrer any, fins a 174 pisos han pogut entrar al mercat de lloguer gràcies a la relaxació dels requisits per aconseguir la cèdula d’habitabilitat. Des del Govern es considera que la proposta ha funcionat prou bé i, per això, es mantindrà en el projecte de llei de mesures urgents en matèria d’arrendaments de finques urbanes i millora del poder adquisitiu. El text també inclou altres actuacions, com ara la possibilitat que els comuns puguin reduir fins al 0% el percentatge de cessió en sol urbà consolidat si és per fer habitatges de lloguer durant un mínim de deu anys.

El ministre d’Afers Socials, Habitatge i Joventut, Víctor Filloy, ha presentat la llei, que es trametrà aquesta setmana al Consell General. Ha defensat que “actuem sobre la demanda i sobre l’oferta”. El primer objectiu es persegueix amb la reactivació, durant 18 mesos, del’exempció de determinats requisits d’habitabilitat sempre que serveixi per posar un pis al mercat de lloguer. Fins ara, ha indicat, ha servit per activar 174 immobles.

El Govern entén que cal activar sobre l'oferta, amb mesures per posar nous pisos al mercat, i la demanda, facilitant un poder adquisitiu més elevat a la població, amb la pujada de les pensions més baixes un 3,5%

“Vista aquesta quantitat, pensem que era important recuperar-ho”, ha comentat. Com a exemple d’aquests nous habitatges ha posat edificis que, per exemple, no tenien la possibilitat de tenir pàrquing i, per això, no podien accedir a la cèdula.

Una altra de les mesures clau de la llei és la possibilitat que els comuns redueixin fins al 0% el percentatge de cessió en sol urbà consolidat, sempre que la construcció que es tiri endavant sigui de pisos de lloguer durant un termini mínim de deu anys. “Ja hi ha alguns que estan fent esforços”, ha indicat Filloy.

La llei també allarga un any més la congelació dels contractes de lloguer. Es prorrogaran automàticament si finalitzaven el 2021 i no hi ha acord entre propietari i inquilí. Això sí, amb diverses excepcions, com ara els casos en els quals la renda superi els 1.500 euros mensuals. També es podrà recuperar el pis, i per tant finalitzar el contracte, si és per ús propi o d’algun familiar fins a segon grau, entenent en aquest cas tant els vincles de consanguinitat com els d’adopció o afinitat.

Filloy ha donat a entendre que aquesta mesura, la de congelar els lloguers, pot ser necessària durant un temps, fins i tot més enllà del 2021, tot i que ha admès que és complicat fer cap previsió. Sobre el risc, alertat des del sector immobiliari, que un cop s’aixequi es produeixi un augment generalitzat de preus, el ministra ha admès que “pot ser que la situació de tensió l’estiguem traslladant a anys vinets”. Per això, ha indicat, “és important, al mateix temps, treballar altres mesures que permetin donar oxigen”, tot entenent que “si aportem producte nou, ha de baixar la pressió en la demanda i que no sigui tan elevada quan es tregui la congelació”.

El nou text allarga un any més la congelació dels contractes de lloguer, amb l'excepció de les rendes superiors a 1.500 euros o que es vulgui recuperar el pis per a ús propi o d'un familiar proper

La llei també preveu una major bonificació en els projectes que siguin inclosos al programa Renova si la idea és destinar els immobles al lloguer. En aquest cas, de fet, és superior a la que ja es va plantejar l’any passat. Puja del 10 al 15%.

Filloy ha defensat que el text “ens permet tractar dos àmbits”. Així, per un costat, “incidim sobre l’oferta amb mesures que poden ajudar a millorar el producte que hi ha al mercat”. A la vegada, també “capacitem la demanda” amb l’increment del 3,5% d’aquelles pensions inferiors al salari mínim interprofessional i les de solidaritat. De fet, també ha avançat que el sou mínim s’incrementarà “de forma similar”.

“Són dos àmbits que venen a alleugerir la tensió en l’oferta i la demanda, però és cert que no és una solució màgica. Haurem de continuar treballant en la taula d’habitatge”, ha manifestat el titular d’Afers Socials, que ha remarcat que “és injust dir que no es fa res en aquesta matèria”. Al contrari, ha afirmat, “hi ha moltes mesures que venen a ajudar a resoldre la problemàtica, tant per part de Govern com dels comuns”.

Etiquetes

Comentaris (1)

Trending