1 de cada 4 persones que està de lloguer destina més de la meitat dels ingressos a pagar el pis

L’habitatge se situa novament com la gran preocupació de la població segons l’Observatori del segon semestre: quatre de cada cinc enquestats afirmen que és el principal problema que cal millorar a Andorra

Joan Micó ha estat l'encarregat de desgranar les dades de l'Observatori.
Joan Micó ha estat l'encarregat de desgranar les dades de l'Observatori. AR+I

L’accés a l’habitatge es consolida com a la principal preocupació de la població. Així es constata amb els resultats de l’Observatori del segon semestre que ha fet públics Andorra Recerca + Innovació. El nombre de persones que l’assenyala com el gran problema actual es torna a disparar i ja arriba al 63,5%. Al mateix temps, es posa en relleu que una amplíssima majoria dels ciutadans consideren que calen accions per reduir el preu dels pisos i la facilitat per trobar-ne un per viure. De fet, un 65% assegura que destina més del 30% dels ingressos a pagar el lloguer.

L’enquesta s’ha fet sobre una mostra de 750 persones, a qui es va consultar entre el 6 i el 21 de novembre de l’any passat. Una de les preguntes -habitual en tots els sondeigs- és la que demana a l’entrevistat que citi els tres principals aspectes que caldria millorar a Andorra. I, com ha estat habitual els darrers anys, l’habitatge se situa al capdavant, i amb molta distància.

El 80% dels participants en l’Observatori consideren que cal millorar el preu per accedir a un pis, dada que se situa gairebé 13 punts per sobre de la de l’anterior treball, fet durant el primer semestre. La dada representa tot un rècord històric des que es fa bianualment aquest sondeig a la ciutadania.   

Quatre de cada deu ciutadans viu en règim de lloguer i, segons el sondeig, la renda mitjana que paguen se situa en 879 euros mensuals, dada que, però, és més elevada en el cas que el contracta s’hagi formalitzat en el darrer any

En segon lloc, es troben els salaris (22,2% dels enquestats) i, en tercer, el nivell de vida car (17,8%). Els entrevistats també citen, en menor mesura, el trànsit (13,6%), les infraestructures i els allotjaments (11,3%) i les pensions (8,5%), entre altres.

Davant la pregunta dels problemes que afecten personalment als entrevistats, el preu de l’habitatge també surt al capdamunt. Quatre de cada deu afirmen que l’elevat cost per accedir a un pis on viure els impacta de forma directa. Altres aspectes citats, en canvi, ja queden més lluny, com ara el nivell de vida car (7,2%) o els salaris (6,5%).

D’entre aquestes persones, un total de 247 dels 750 enquestats, la meitat parlen directament de “lloguers molt cars”, fet que comporta que la major part dels ingressos els hagin de destinar a pagar aquesta quota mensual. Un 12,2% també apunten que o bé no es pot independitzar o no ho poden fer els seus fills mentre que el 9,1% té dificultats per trobar un pis.

Als enquestats també se’ls ha demanat en quin règim viuen. Quatre de cada deu ho fan de lloguer, mentre que el 24,3% en un pis de propietat ja pagat i un 12,6% encara paga hipoteca. De les respostes, s’extreu que, en el primer cas, la renda mitjana és de 879,062 euros mensuals. En el segon, 1.245,589. La dada del lloguer, però, varia en funció del temps que fa que es va signar el contracte. Si s’ha fet el darrer any, puja fins a 1.110 euros. En canvi, si fa més de deu anys, la mitjana és de 745,79.

I això es tradueix en el fet que una gran majoria de persones destinen més de 30% dels seus ingressos -el límit que seria lògic- a pagar la quota mensual. De fet, només un 21% dels enquestats en règim de lloguer indiquen que estan per sota. En canvi, quatre de cada deu abonen entre el 30% i el 49% i, fins i tot, un 25% han d’emprar més de la meitat dels ingressos només a aquesta finalitat.  

Comentaris (26)

Trending