Últim dia de vot per correu per als residents portuguesos, que demà trien primer ministre

Més de set mil ciutadans lusitans establerts al Principat han estat convocats a les urnes; tot i que la xifra de votants efectius serà molt menor, aquests dies hi ha hagut força moviment a les oficines postals

El fins ara primer ministre António Costa.
El fins ara primer ministre António Costa. arxiu

Aquest dissabte és el darrer dia, de fet, són les últimes hores, que els residents portuguesos degudament inscrits en els censos electorals del seu país poden enviar el vot per correu davant les eleccions parlamentàries d’aquest diumenge. Portugal tria primer ministre, tria govern. Més de set mil residents lusitans al Principat han estat convocats a les urnes. Encara que lluny d’aquesta xifra, la resposta serà, aparentment, més bona que en la d’altres conteses electorals.

La pugna que hi ha, els interrogants sobre qui guanyarà els comicis, la fragmentació política que es viu a Portugal, de ben segur que ha animat la votació. O hauria de fer-ho. Les fonts consultades de la comunitat portuguesa, que han lamentat el poc treball de difusió de la cita electoral que ha fet el consolat honorari portuguès, han assegurat que els darrers dies hi ha hagut una elevada activitat de residents portuguesos en les oficines postals del país tot tramitant els vots.

La documentació, amb el sufragi, és clar, que arribi a lloc fins al 9 de febrer serà considerada vàlida i, per tant, computarà a efectes de resultats, uns resultats que estan ben bé a l’aire. I és que la fractura que hi ha hagut en l’esquerra portuguesa permet al centre-dreta d’aquell país intentar, de nou, l’assalt a una governabilitat hores d’ara del tot compromesa. La inestabilitat política amenaça Lisboa.

La manca de suport, el passat octubre, als pressupostos impulsats pel govern del primer ministre António Costa per part dels seus aliats d’esquerres, el Bloco de Esquerda i els comunistes, va abocar la presidència de l’Estat a dissoldre el parlament i convocar les eleccions d’aquest diumenge. Els socialistes de Costa i els socialdemòcrates (que a Portugal és centre-dreta) de Rui Rio són els principals aspirants a esdevenir les formacions més votades. Però caldrà negociació sí o sí guanyi qui guanyi. I l’escenari no està gens clar.

Etiquetes

Comentaris (1)

Trending