UL pretén sumar-se al pacte per la UE “sense xecs en blanc ni per al Govern ni per a Brussel·les”

La formació laurediana ha fet arribar tot un conjunt d’observacions, algunes de les quals ja han estat acceptades, i vol més precisions sobre “què vol dir un bon acord” amb Europa i “disposar d’un dret de rèplica, tenir veu”

Maria Àngels Tarrés durant la reunió d'aquest dijous.
Maria Àngels Tarrés durant la reunió d'aquest dijous. SFGA

Una de les formacions extraparlamentàries que participa de les reunions al tomb de l’acord d’associació amb la Unió Europea (UE) és Unió Laurediana (UL). El fet que el seu cap visible, Josep Pintat, tingui un històric de relacions amb Europa el fan ser un actiu. I UL té “la voluntat d’arribar a un acord i sumar-nos al pacte d’Estat” que s’està acabant de cuinar però sense donar “xecs en blanc”.

Sense voler-ho, la formació laurediana, matriu de Terceravia, que com a partit no existeix, va ser una de les protagonistes de la reunió d’aquest dijous per intentar tancar un text sobre el pacte d’Estat. El cap de Govern, Xavier Espot, ja havia mantingut alguna trobada amb Pintat, i aquest dijous a la reunió hi va acudir, mandatada per l’executiva d’UL, la jurista Maria Àngels Tarrés per expressar el parer del partit parroquial de Sant Julià. UL va posar damunt la taula diferents observacions.

Un moment de la reunió.

Relacionat

Concòrdia demana més temps i Andorra Endavant es retira del pacte d’Estat sobre la UE

Segons que ha explicat Tarrés, “algunes de les esmenes van ser acceptades i altres no s’acaben de veure o s’han de perfilar”. I és que els equilibris que s’han de fer, “l’encaix”, no és gens fàcil. UL i Concòrdia coincideixen en certa manera en el fet que volen garantir-se, entre altres coses, que el fet de sumar-se al pacte d’Estat, voluntat que la formació laurediana té, no els lligui de mans i peus. D’entrada, i a diferència de la majoria de les altres forces, UL, com tampoc Concòrdia, no vol donar per bons els acords que hagi acceptat per ara el Govern, una de les qüestions que es voldria reflectir en el pacte d’Estat.

“Ja sabem que el Govern te l’encàrrec constitucional de dirigir la política exterior del país i som conscients que té majoria però no ens agradaria que tot es doni per fet”

En aquest sentit, la representant laurediana ha recordat una premissa que usa molt el secretari d’Estat per a les Relacions amb la UE, Landry Riba, que no hi ha res del tot acordat fins que no estigui l’acord tancat del tot. És a dir, UL no vol donar per bons ara uns suposats acords sense saber què comportaran els futurs contactes. I aquesta és una de les coses que es vol que es plasmi en el text perquè “no volem xecs en blanc. Ni del Govern ni de la UE. Nosaltres volem defensar els interessos d’Andorra”.

En aquest sentit, una de les coses que es demana i que es pretenia aclarir a través de les observacions que es van fer aquest dijous i que s’hauran d’acabar de polir en una trobada bilateral entre Riba i la pròpia Tarrés és “precisar què vol dir un bon acord”. Aquesta, per als laurediana, és una fórmula massa oberta que pot implicar moltes coses i que es pot agafar de moltes maneres. Es pretén, doncs, una millor acotació de tot plegat.

La jurista laurediana ha explicat que UL reclama estudis d’impacte globals i sectorials i que aquests es publiquin per donar “màxima transparència al ciutadà”. Alhora, la formació es vol reservar “un dret de rèplica, una presència, volem tenir veu”. Maria Àngels Tarrés ha deixat clar que “ja sabem que el Govern te l’encàrrec constitucional de dirigir la política exterior del país i som conscients que té majoria però no ens agradaria que tot es doni per fet” i que el pacte d’Estat només sigui una excusa per beneir ja d’entrada qualsevol cosa que faci l’executiu.

Comentaris (7)

Trending